Tomáš Garrigue Masaryk nebrojil proti pivu, ale proti pokoutným pálenkám, které otupují mysl, upřesňují autoři knihy Praha ožralá
Petr Stančík a Radim Kopáč zmapovali osmdesát pražských hospod, v nichž se psaly kulturní dějiny. Alkohol hrál v českých dějinách od doby národního obrození naprosto zásadní roli, říkají autoři. Když lidé nemohou do hospody, dostanou se tam skrze čtení knihy – a to i do náleven, které dávno zanikly. Alkohol je velmi důležitá podmínka tvorby samotné, pro Nerudu, Haška, Hrabala a další. Jaké zaniklé hodpody by rádi navštívili? A k jakým objevům na svých průzkumech došli?
Související
-
100 let se Švejkem. „Hašek nastavuje zrcadlo, to lidé nemají rádi,“ říká spisovatelův vnuk
Před sto lety poprvé vyšla kniha Osudy dobrého vojáka Švejka. Dočkala se překladů do celé řady jazyků, na Ukrajině dokonce vyšel i Švejk pro děti. V čem je genialita Haška?
-
Nejlepší české pivo vaří podle Němců žena
V Norimberku se udělovaly ceny v mezinárodní soutěži Evropská pivní hvězda. Jednu z kategorií vyhrála Nataša Rousková z přerovského pivovaru Zubr.
-
V Česku chybí sládci, mizí v cizině. ‚Jsou žádaní, protože naše pivo je specifické,‘ říká jeden z nich
Vystudují a odejdou do zahraničí, do Ruska, Japonska nebo Jižní Koreje. Takový je osud řady mladých sládků. Na jejich nedostatek si přitom dlouhodobě stěžují tuzemské pivovary.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka