Tipy na první májový víkend ve Zlínském kraji: Floria Jaro, motocyklové závody nebo traktoriáda

Máme pro vás tipy nejen na první májový víkend ve Zlínském kraji.

Majáles UTB Zlín

3. května, Zlín

Tradiční studentská akce, která nabídne mimo jiné 2 stage s 8 interprety, volbu Krále a Královny & Prince a Princezny Majálesu a další doprovodný program. Hlavní dění je připraveno 3. května v parku před Baťovou vilou, začíná v 15 hodin, vstup je zdarma. 

Valašská zahrada v Rožnově

od 3. do 5. května, Rožnov pod Radhoštěm

Jarní farmářské a zahradnické trhy Valašská zahrada se konají pravidelně v areálu Sport campu v Rožnově pod Radhoštěm. Na trzích se prezentuji zahradníci a zahradnické firmy nejen místní, ale i z celé Moravy a Čech. Nechybí zde poradna pro zahrádkáře a babka bylinkářka. Připraven je program pro děti i dospělé. Otevřeno je od 8 do 17 hodin.

Šermířský víkend na hradě Cimburk

4. května, hrad Cimburk 

Na zřícenině hradu Cimburk u Koryčan na Korměřížsku se uskuteční tradiční akce plná šermířských vystoupení. VII. šermířský turnaj nabídne také ukázku dobových řemesel, historických tanců, fire show, zpěvy žebravého mnicha nebo alchymistu.

Traktoriáda Zděchov

4. května, Zděchov (Vsetínsko)

Už 11. ročník zděchovské traktoriády startuje v sobotu 4. května 2024 na motokrosové trati Zděchov. Soutěžící budou rozděleni do šesti kategorií a poměří své síly ve 2 disciplínách.

Koncert Malí velcí filharmonici

Čtěte také

4. května, Zlín

V Kongresovém centru Zlín se uskuteční mimořádný koncert, který propojuje talentované děti z uměleckých škol a profesionální hudebníky. Koncert začíná v 19 hodin a zúčastní se ho řada osobností, včetně jednoho z autorů uvedených skladeb, hudebníka Jiřího Pavlici. Sólově se představí nejvýraznější talenty ZUŠ v kraji, vítězové řady soutěží: Julie Vajdáková (akordeon), Julie Poláková (klavír) a Matouš Pospíchal (housle). Orchestr povede dirigent Robert Kružík.

Den otevřených dveří v Jarošovském pivovaru

4. května, Uherské Hradiště

V Jarošovském pivovaru mohou návštěvníci na dni otevřených dveří nahlédnout pod pokličku vaření piva, zúčastnit se exkurze ve výrobě nebo v minimuzeu s výkladem. Správnému čepování piva bude učit podsládek a proběhnou také klasické pivní a vědomostní soutěže. Podrobnosti najdete ZDE.

Slovácký okruh

4. až 5. května, Staré Město

Jubilejní 20. ročník motozávodů Slovácký okruh s podtitulem O cenu Milana Šobáně. V 19 kategoriích se představí zhruba dvě stovky jezdců. Pro diváky je připravený doprovodný program. Děti se pobaví při Bambino party a v plánu je i sobotní koncert kapely Tabák – Kabát revival.

Zahrada Věžky

do 5. května, Věžky

Tradiční jarní zahrádkářská a hobby prodejní výstava v parku v obci Věžky na Kroměřížsku, kde si návštěvníci denně od 9 do 16 hodin mohou nakoupit sazenice a potřeby pro své zahrádky nebo balkony. Připraveny jsou i stánky s občerstvením a doprovodný program.

Floria Jaro 2024

od 4. do 8. května, Výstaviště Kroměříž

Jedna z největších zahradnických výstav v ČR nabídne i letos unikátní expozice tisíců květin (letos na téma Láska v oblacích) a možnost nákupu všeho potřebného pro dům a zahradu od stovky prodejců. Připraven je také bohatý doprovodný program. Podrobnosti najdete ZDE.

Gastrofestival Cesta kolem světa

7. až 8. května, Uherské Hradiště

Na Masarykově náměstí v Uherském Hradiště bude možnost ochutnat světovou kuchyni. V úterý se pokusí superjedlík Jarda Němec o rekord v pojídání prasečích uší na čas. Pro návštěvníky jsou pak určeny další soutěže: v pojídání hmyzu, burgerů nebo vaflí. Ve středu pobaví svým kouzlením Jirka Hadaš. Po oba festivalové dny bude připravena dětská zóna s aktrakcemi. 

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Rudolf II. ožívá

do 23. června, zámek Holešov

Rudolf II. ožívá je unikátní multimediální expozice, která odhaluje různá tajemství panovníkova života a představuje celou řadu zajímavých exponátů. Výstavou provází samotný „digitálně oživený“ Rudolf II. Výstava pomocí hologramů seznámí také se symboly panovníkova majestátu, tedy korunami, kterými byl Rudolf II. korunován, a představí také nejvýznamnější předměty jeho sbírek.

Výstava 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě

do 14. července, Uherské Hradiště

Čtěte také

Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti, která je věnována 100 let vysílání Československého rozhlasu na jihovýchodní Moravě, nabídne řadu raritní techniky, kterou si bude možné osahat i vyzkoušet, prostřednictvím reportáží, záznamů her, koncertů a dalších pořadů zavede návštěvníky do rozmanité produkce Československého rozhlasu uplynulého století. Nabídne pohled také do současnosti Českého rozhlasu a přiblíží trendy a vyhlídky do budoucnosti. Vernisáž výstavy se koná 14. března v 17 hodin.

SEVA – český fenomén na zámku Holešov

do 1. září 2024, Holešov

Výstava na holešovském zámku hravou, zábavnou, ale i poučnou formou představuje známou českou stavebnici SEVA. Vystaveny jsou různé modely od těch nejdrobnějších až po velké sestavy, nechybí doprovodné texty a herna pro děti.

Někdo to rád sušené

do 22. září, Kroměříž

V Muzeu Kroměřížska je připravena výstava, která se věnuje sušení ovoce. Představí unikátní historické exponáty, zajímavé informace, které budou doplněny hravými interaktivitami, například modelem zmenšené tradiční sušárny ovoce. Je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. 

Spustit audio

Související