Tereza Zavadilová: Dva kohouti se perou o sociální sítě, Čína a AI se směje

10. červenec 2023

Žijeme v době, kdy se bohatství, moc a vliv koncentrovaly do rukou pár jedinců. Platí to jednoznačně v oblasti přenosu informací. Elon Musk a Mark Zuckerberg mohou rozhodnout, co bude trendovat v celém světě, ale i co se bude číst v malých komunitách. Takovou moc tradiční média nikdy neměla, o tom, co a z jakého zdroje bude čtenář, divák či posluchač čerpat, si rozhodoval sám. Sociální sítě doručí, co a komu chtějí.

Dva zmínění pánové, kteří zbohatli na informační revoluci, se moc nemusejí. Jejich spor přerostl ve spektakulární hádku na Twitteru, kde se vzájemně vyzvali na souboj v aréně bojových sportů MMA. Nebylo to jen prázdné divadlo, spor podstatu má – jde právě o sociální síť Twitter a její budoucnost.

Zpoplatněný Twitter a vznik Threads

Elon Musk koupil sociální síť tak trochu z hecu loni, udělal si kolem toho dost ostudy a nakonec ještě firmu přeplatil. Twitter se dlouhodobě potýkal se špatným hospodařením, má sice stamiliony uživatelů, miliardové tržby a vliv, ale neumí dělat zisk.

Čtěte také

Musk řadu lidí propustil, čímž si v technologických kruzích pověst úplně nezlepšil, protože Twitter kvůli tomu začal různě chybovat a jeho majitel rozhodl, že ekonomiku firmy vylepší tím, že služby Twitteru zpoplatní.

Zuckerberg patrně vycítil, že tudy excentrickému miliardáři a majiteli úspěšné Tesly teče krev, a zaútočil. Skoro ve stejné chvíli, kdy Muskův Twitter ohlásil zpoplatnění služeb sociální sítě, Zuckerbergova Meta představila svou novou sociální síť s názvem Threads, tedy vlákna, která je skoro kopií Twitteru.

Souboj dvou miliardářů patrně rvačkou neskončí, ovšem sociální sítě se trochu zatřesou, Musk se sám potřebuje zahojit – jeho Facebook je dlouhodobě kritizován za zneužívání dat uživatelů, proto hodně vsadil na rozvoj virtuální reality a Metaversu, ovšem předběhl ho jiný gigant, Apple.

Čtěte také

Jak bude jeho okopírovaný Twitter fungovat, se teprve uvidí, síť hlásí hned po spuštění miliony uživatelů. Pravdou ale je, že obě americké sociální sítě už nějakou dobu ztrácejí ve prospěch čínského TikToku, který je spíše než na vláknech založen na špičkové audiovizi, kam se svět od psaného slova hromadně posouvá.

Dalším tygrem kromě Číny, který číhá na oba borce za rohem, je umělá inteligence, která v posledních měsících zažívá neskutečný rozvoj. Aplikace umějí vytvářet fotky, videa i psát příspěvky na sociální sítě v kvalitě leckdy vyšší, než by jí byl schopen běžný uživatel.

Obsah na internetu bude čím dál více zaplevelen dílem robotů. Je možné a bylo by to skvělé, že drahou komoditou se zase zpátky stane ověřený obsah, který produkují tradiční média s vyškolenými novináři. Kdyby nic, tak aspoň jako databáze pro umělou inteligenci.

Tereza Zavadilová

Snad si to média a regulátoři nenechají ukrást stejným způsobem, jako si nechala distribuci svého cenného obsahu ukrást internetovými giganty a koncentrovat je do rukou morálně pochybných figur typu Zuckerberg a Musk.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio