Ta lýtka jsou dobrá. David Ondříček mluví o natáčení filmu Zátopek, studiích na FAMU i reakcích horníků na Duklu 61

30. duben 2020

Film Zátopek bodoval hned v osmi kategoriích Českého lva 2021, včetně kategorií Nejlepší film a Nejlepší režie. V loňské Vizitce ale přišla řeč i na film Dukla 61 o neštěstí v havířovském dole. Náročný byl nejen po jazykové stránce, ale i po fyzické a emoční. Horníci ho, jak Ondříček vzpomíná, přijali se slzami v očích.

Přesně před dvaceti lety viděl režisér David Ondříček naposledy svůj dnes již kultovní film Samotáři, který měl premiéru…ano, přesně před dvaceti lety. Ondříček totiž není z těch, kteří by se k vlastní tvorbě nostalgicky vraceli. Filmy, a to nejen ty své, si v paměti rád udržuje jako razítko doby. „Nedávno jsem si například pouštěl Pravdivou romanci od Tonyho Scotta. Mám ten film moc rád. Zase jsem ho ale vypnul, abych si uchoval obraz devadesátých let, kdy jsem ho viděl poprvé.“ 

David Ondříček vystudoval matematicko-fyzikální gymnázium. Po domluvě s otcem, slavným kameramanem, se po maturitě nepřihlásil na FAMU na hranou režii, nýbrž na dokument. Po absolutoriu  následovalo pár dokumentárních snímků, film Šeptej – jakožto celovečerní debut – natočil Ondříček až čtyři roky po škole. Letos by měl mít premiéru jeho sedmý celovečerák Zátopek. Film právě prochází postprodukcí. O tom, kdy půjde do kin, se rozhodne na konci června.

Jiří Langmajer ve filmu Dukla 61

O Zátopkovi mluví Ondříček jako o filmu, který by mohl výrazně rezonovat v zahraničí. Primárně je ale  zvědavý na reakci českého publika. Zátopkovu manželku Danu, která letos v březnu ve věku 97 let zemřela, ve snímku hraje Ondříčkova partnerka Martha Issová. Daně Zátopkové v den jejích narozenin přinesla několik fotografií z natáčení. „Ona si hodně zakládala na tom, aby Zátopka ztvárnil atlet, kterého naučíme hrát. Zátopek měl totiž super lýtka. A tak jsme jí přinesli ukázat fotku lýtek Václava Neužila, který Zátopka hraje. Ona řekla, že to by šlo, a od této návštěvy projevila zájem ve filmu hrát. Měla se tam mihnout, ale v době natáčení už byla v nemocnici,“ řekl David Ondříček. 

Natáčení filmu o Emilu Zátopkovi

Neužil i Issová podle Ondříčka během příprav podávali nadlidské výkony. Neužil si pod dohledem špičkového trenéra a běžce Jana Pernici, jenž do role běžeckého komparsu sehnal špičkové světové atlety, vypracoval nejen grandiózní lýtka, ale také zkopíroval Zátopkův styl. Čtyři sta metrů pak byl schopný běžet v tempu, jakým Zátopek běhal pět kilometrů.

David Ondříček ve Vizitce

„Oštěpařka“ Martha Issová měla několik trenérů na techniku i na fyzickou kondici, trénovala dokonce i doma. Ondříček vzpomíná na okamžik, kdy grafik filmu Aleš Najbrt netaktně komentoval její techniku hodu. „Na pokoji pak dvě hodiny brečela a druhý den jsme s ubrečenou Marthou točili vítězný hod v Helsinkách. Byl to jeden z nejtěžších natáčecích dnů v životě.“

Které české filmy mají podle Davida Ondříčka světové parametry? Co vadí profesionálním běžcům na snímcích o atletice? Jak se štábu točilo v dolech? Kam Ondříček rád chodí do divadla, jaké sleduje seriály, na čem teď pracuje a v jaké skupině z těch, které zahrály během Vizitky, působil? Poslechněte si celou Vizitku.

 

 

 

Spustit audio