Šumavští samotáři mě donutili víc přemýšlet o spodních patrech svého života, říká Aleš Palán

12. červenec 2018
Liberatura

O knize rozhovorů se šumavskými poustevníky Raději zešílet v divočině se mluví už od března. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, letní měsíce jsou pro její četbu ideální. Klidně si ji vemte na výlet do šumavských lesů. Dost možná tam pak budete chtít zůstat. Bestseller Aleše Palána o tom, jaké to je, vykročit ze systému, už spoustě lidem změnil život.

„Jeden člověk seknul se zničujícím, byť výnosným zaměstnáním a rozhodl se pro skromnost. Jiný člověk šel pod dojmem téhleté knihy do jiného vztahu,“ vypráví Aleš Palán. Na stránkách jeho knihy se seznámíte s básníkem, který bivakuje v lesích a ve volném čase fotí krajinu na cameru obscuru, nebo s mužem, který věří, že stát je zvěrstvo, a tak žije bez občanky či zdravotního pojištění ve vlastnoručně vyrobené chatrči. „Neměl jsem žádnou definici těch samotářů. Až zpětně mi došlo, že mluvím s lidmi, kteří v divočině žijí minimálně deset let,“ říká Palán, kterému prý hlavně záleželo na tom, zda mluví se zajímavými osobnostmi. Někteří jeho poustevníci nemají elektřinu, někteří ani vodu, jiní zase mají v maringotce přeplněnou knihovnu.

Z knihy Raději zešílet v divočině

Jestli příběhy novodobých šumavských poustevníků něco spojuje, pak je to spiritualita, kterou všichni prožívají. Jako by je těžké zimy dovedly k jasnějšímu pohledu na život. „Víš, co je nejskvělejší? Že žijeme život. A to šíleně. On si málokdo uvědomuje, že žije. A přitom máme to privilegium se bavit, jíst jídlo, koukat na fotky, koukat na psa, krmit ho… To všechno je úplně skvělý,“ říká jeden z poustevníků v knize, která je plná jen tak mimochodem vyřčených pravd, názorů na svět, které čtenáři zůstanou v hlavě napořád. „Jinakostí svých respondentů jsem byl tak zasažen, že jsem musel přemýšlet, proč pracovat, proč žít ve vztahu. Nechci to měnit, naopak. Ale potřebuju mít pevnější kořeny než to, že se to tak dělá nebo že se mi to tak prostě stalo. To je pro mě taková kvalita – víc přemýšlím o svém životě, o těch nejspodnějších patrech.“

Proč si Aleš Palán myslí, že jsme na tom lépe, než si myslíme? Poslechněte si rozhovor o Raději zešílet v divočině a vyražte alespoň pod širák!

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka