Studenti AVU umístili na schodiště Paulánského kláštera v Nové Pace své repliky barokních váz

9. červen 2023 20:22

Klášterní schodiště u Paulánského kláštera v Nové Pace je zase o něco blíž své původní podobě. Odmontovaná štuková výzdoba - tedy sochy Panny Marie z horního a dolního portálu a kříže - se postupně vrací na svá místa. A hotové jsou už i čtyři kopie barokních váz, na kterých skoro rok pracovali studenti Akademie výtvarných umění v Praze. 

Čtěte také

Právě studenti, kteří pod odborným vedením Jana Kracíka na replikách váz pracovali, je přijeli také instalovat.

Na všechno dohlížela i Kateřina Wohanková, vedoucí odboru kultury Městského úřadu v Nové Pace. „Co se týče samotného osazování váz, tak to si myslím, že až tak náročné nebude, protože všemu předcházely velké přípravy. A pokud jde o opravy, tak ty byly rozsáhlé a docela náročné.“

Studenti se museli na místě postarat o všechno potřebné, tedy včetně lešení a příprav. Samotná práce ve školních ateliérech, která tomu předcházela, byla ale podstatně odbornější.

Čtěte také

Barokní vázy studenti museli vlastně udělat celé znovu, popisuje vedoucí pedagog Jan Kracík. „Byla fotografická dokumentace a studenti se v první fázi snažili podle ní vymodelovat a vytvořit autentickou hmotu, kterou teprve potom převáděli do kamene. Tedy nebylo to jen o sekání kamene, ale předcházel tomu vznik modelu v reálné velikosti.

Čtyři barokní vázy vznikaly pod rukama studentů oboru Restaurování výtvarných děl sochařských Akademie výtvarných umění prakticky celý rok. „Pro studenty, kteří sekali poprvé, tak je ten rok práce adekvátní. Pro běžného kameníka, řemeslníka či sochaře by to byla práce třeba na dva až tři měsíce.

Čtěte také

Studenti, kteří se před samotným začátkem práce museli seznámit přímo s klášterem a nasáli jeho atmosféru. Podle Ondřeje Čechury by vázy bez toho možná ani udělat nešly. „Seznámení se s místem musí předcházet práci na soše. A musí být i historická analogie nejen k samotnému místu, ale celkově k době, ve které ta památka vznikala, včetně všech dalších historických možných zásahů do sochy a to onoho prostředí tady.

Na opravách paulánského kláštera a jeho okolí pracují v Nové Pace na Jičínsku restaurátoři už pět let - a ještě to není konec.

„Ještě by měla navazovat oprava bočního zábradlí, která je plánována na příští rok. A na podesty by se měly vrátit obrazy s růžencovým zastavením křížové cesty, na kterých nyní pilně pracuje místní malířka Kateřina Krausová. Takže se budeme těšit, že u příležitosti 300 let vysvěcení kostela se budou instalovat i tato růžencová zastavení na podesty, uzavírá Kateřina Wohanková z novopackého městského úřadu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související