Seznamy ve ztišené opeře: Řecká abeceda, chemické prvky i zkratky politických stran

29. říjen 2016

Bludiště seznamů – tak se jmenuje kniha Umberta Eca a od letošního června také „ztišená opera“ Martina Smolky a Jiřího Adámka. Druhý jmenovaný byl hlavním hostem Noční Čajovny s datem 29. října.

Původní dílo nazvané Sezame, otevři se! vzniklo na objednávku festivalu NODO v Ostravě a získalo cenu Divadelních novin za rok 2014. Po dvou letech tvůrci připravili novou verzi a uvedli ji jako Bludiště seznamů v pražském divadle Alfred ve dvoře se čtyřmi mluvci, jedním kontratenorem a několika hudebníky.

„Mluvci začínají samozřejmostmi: přeříkáním písmen řecké abecedy, číselné řady, gramatických pádů, zájmen, předložek, vyjmenovaných slov, chemických prvků apod. Hudbu verbálně zastupují seznamy tónů, tónin a dalšího hudebního názvosloví. Odkazy na školní látku tvoří lehce humornou rovinu jevištního dění, s vrcholem v seznamech nejrůznějších zkratek, včetně politických stran a institucí,“ napsal v recenzi Operní šepoty a výkřiky šéfredaktor Divadelních novin Josef Herman.

„Seznamy obecně známých termínů a veličin nenásilně vedou posluchače do nitra opery, do vlastního smyslu mluveného, který neleží v konkrétních řečených slovech, ale v jejich kombinacích, přesazích, v kontextech a konotacích. První věcná část je označena jako Expozice, po ní relativně plynule skladba přechází do čtyř tematizovaných částí: Ryby, Zrcadlení, Poutníci, Věda.“

Mluvcům ze souboru Boca Loca Lab Vendule Holičkové, Báře Mišíkové, Pavolu Smolárikovi a Danielu Švábovi autor v závěru svého textu skládá poklonu. Bez jejich vlasově přesné interpretace ,seznamů´ v mnoha různých valérech by dílo tak působivé nebylo, vlastně by se snadno zhroutilo.

00742539.jpeg

Přesné odlišení intenzity hlasu, jeho zabarvení, přednes slov v, hudebně řečeno, vázaném legatu či ostrém staccatu, vyžaduje precizní mluvní techniku a soustředění. A ,sezpívání´ – smluvení? Právě oni především pohybem nejdůsledněji člení průběh opery, navádějí pozornost na drobné detaily, které v kompozici připomínají principy japonského umění."

Mezi členy zmíněné skupiny podle Josefa Hermana velmi dobře zapadl i kontratenorista Jan Mikušek.

Pochvalu za přesnou citlivou interpretaci zaslouží také komorní ansámbl, který je v Praze přirozenou součástí jevištního dění: Smyčcové kvarteto Pavla Bořkovce, kla­ví­rist­ka Jana Holmanová a harfenistka Hedvika Mousa Bacha,“ uzavírá recenzent.

V pořadu jsme dále představili dva cykly minutových her Jiřího Adámka, které vytvořil pro Český rozhlas společně se zvukovým designérem a skladatelem Ladislavem Železným. První má název Manželské minutky, druhý Prvky, průniky a sloučeniny.

V rubrice Předpůlnoční telefonát jsme vás pozvali na festival Přelet nad loutkářským hnízdem, který se koná od 4. do 6. listopadu v Praze.

autor: krs
Spustit audio