S Vernem do vesmíru i na dno oceánu

24. červen 2018

Dvacet rozhlasových her, jeden dramatický seriál, tři četby na pokračování i přímý přenos premiéry hry na motivy románů Cesta na Měsíce a Cesta okolo Měsíce - to všechno nabídne Český rozhlas Dvojka během letošního Léta s Vernem. Jules Verne a česká rozhlasová tvorba jsou spojeni pevným poutem.

Když se 8. února 1828 v západofrancouzském městě Nantes narodil manželům Verneovým první syn Jules, nemohl nikdo tušit, že právě přišel na svět jeden z největších vypravěčů, jehož příběhy budou přitahovat čtenáře, diváky a posluchače i po stu devadesáti letech a stane se celosvětově druhým nejpřekládanějším autorem.

PODIVUHODNÉ CESTY

Ještě dlouho jistě nic takového nenapadlo ani samotného Julese, byt se prý pod vlivem četby románů Victora Huga rozhodl, že to, co Hugo udělal - řečeno dnešním jazykem - pro popularizaci historie, udělá on, Jules Verne, pro popularizaci geografie. Zda je tento detail jeho života pravdivý, nebo je to jedna z mnoha legend, které jej opřádají, se už dnes nedozvíme. Nicméně faktem je, že když v roce 1862 vydal nakladatel Hetzel Verneův román Pět neděl v balóně, byl to takový úspěch, že Verne okamžitě dostal exkluzivní smlouvu na dvacet let a jeho romány začaly vycházet pod souhrnným názvem Podivuhodné cesty.

Podivuhodná byla i cesta knih Julese Verna k českým čtenářům. Už v roce 1863, tedy rok po prvním vydání, přivezl román Pět neděl v balóně do Prahy Jan Neruda. A o šest let později, opět za Nerudova přispění, vychází první český překlad Verneova románu - Cesta kolem Měsíce. Role Jana Nerudy v této historii má svoji logiku, oba autory pojil silný zájem o soudobé vědecké objevy, což se jen o pár let později odrazilo v Nerudových Písních kosmických.

Jules Verne - Radiotéka

Podobně zajímavé je spojení příběhů Julese Verna s českou rozhlasovou tvorbou. První dramatizace Verneova příběhu - konkrétně Cesty kolem světa - zazněla na rozhlasových vlnách už v roce 1931 a prý se jednalo o velmi moderní pojetí s výrazným využitím zvukových efektů. Od té chvíle jako by se Jules Verne stal jedním z kmenových autorů českého rozhlasového vysílání. Každá další generace dramaturgů, autorů a režisérů se k Verneovým předlohám vrací. Mimochodem rozhlasová hra na motivy Verneova Ocelového města byla v roce 1948 první samostatnou režijní prací mladého Jiřího Horčičky a právě díky ní dostal v rozhlase pracovní smlouvu.

KOMEDIE I MUZIKÁL

Čtenářsky nejoblíbenější Verneovy příběhy se v průběhu uplynulých desetiletí vracely do rozhlasových studií opakovaně, v souladu s tím, jak se zdokonalovaly technické možnosti a proměňovaly se výrazové prostředky rozhlasové dramatické tvorby. To všechno samozřejmě proto, že nové a nové generace posluchačů si pro sebe objevovaly svět napínavých dobrodružství a okouzlující fantazie. A také se znovu a znovu potvrzovalo, že právě rozhlas, tedy médium, které dokáže otevřít největší prostor pro představivost svého posluchače, si s fantazií Julese Verna rozumí nejlépe.

Posluchači Českého rozhlasu se o tom budou moci znovu přesvědčit v průběhu letošního léta ve vysílání Dvojky. Prvního července večer začíná na této stanici Léto s Vernem, během něhož Dvojka nabídne dvacet rozhlasových her, jeden dramatický seriál a tři četby na pokračování. Všechny uváděné nahrávky jsou obrazem současného tvůrčího přístupu k Verneovým předlohám - od osmdesátých let minulého století do současnosti je pod nimi podepsáno deset rozhlasových režisérů od již zmíněného Jiřího Horčičky po Dimitrije Dudíka, který se Verneovým předlohám věnuje v posledním desetiletí.

A bude to i žánrově pestrá mozaika, nebot vedle napínavých a místy až detektivních příběhů zazní i komedie, a dokonce muzikál. Jak už se v posledních letech stalo tradicí, k Létu s Vernem se připojí populárně-vědecký magazín Meteor, ve kterém se po oba prázdninové měsíce budou současní vědci zamýšlet nad vědeckými a technickými prvky v románech Julese Verna.

OKOLO MĚSÍCE NAŽIVO

A jako loňské Léto s Sherlockem končilo v polovině září živě vysílanou dramatickou premiérou, bude tomu stejně i letos. V polovině září uzavře Léto s Vernem přímý přenos premiéry rozhlasové hry na motivy románů Cesta do Měsíce a Cesta okolo Měsíce.

Přijměte tedy pozvání do světa nespoutané fantazie, na podivuhodné cesty do vesmíru, pod hladinu oceánů, do nitra Země, do ledových pustin i tropických pralesů. Léto s Vernem nabízí Český rozhlas Dvojka každou neděli večer od 20.00 hodin, každou sobotu po třinácté hodině odpoledne, od 2. do 6. července po šestnácté hodině odpoledne a v následujících týdnech od pondělí do pátku po desáté večer.

autor: Libor Vacek
Spustit audio

Více o tématu