Rybičky nejsou hloupé. Dobře vědí, kdo se o ně stará, a navazují kontakt, popisuje akvaristka

22. březen 2024

Akvaristika je diagnóza, říkají s úsměvem členové Spolku jihočeských akvaristů Akvatera České Budějovice. Do svého klubu se sjíždějí každý měsíc z celého kraje a vyměňují si zkušenosti i odchované rybky. Kdo k této vášni jednou přičichne, už u ní prý zůstane.

Aby diagnózou, nyní myšleno v negativním slova smyslu, netrpěly i akvarijní rybičky, je potřeba se o ně umět starat. Pozná ryba láskyplnou péči? „Rybička není vůbec hloupá. Ona pozná, když kolem akvária v bytě projde ten, kdo ji pravidelně krmí. Rybičky k člověku, který se o ně stará, připlavou a ptají se: Co dneska budeme mít dobrýho? Co s náma dneska budeš dělat? Vyměníš nám vodu?“ odpovídá předsedkyně spolku Alena Mocová.

Je přesvědčená, že i s němou tváří lze navázat kontakt, a to skrze znalost. „Akvarista vidí, jestli je rybička v pohodě, nebo nepohodě. Když je v pořádku, tak je čilá, plave, přiblíží se ke sklu. Když zrovna nekrmíte, tak chvilku počká a pak si řekne, že asi ještě není čas, a odplave si do svého prostoru. Ale když je v nepohodě, například když ji překrmíte, tak stojí u hladiny a sotva se mele. Jako člověk, když se přejí a říká si, že to neměl jíst,“ vypráví akvaristka.

Některým rybičkám může z překrmení popraskat sliznice vnitřních orgánů a zahynou. „Proto radím, když krmíte granulkami – a proč ne, je tam veškerá výživa, kterou ryba potřebuje – abyste je nedávali suché. Když totiž dáte suché, rybičky se přezobou, pak jim to v břiše nabyde a nemusí to dobře dopadnout,“ připomíná Alena Mocová.

Čtěte také

Proto chovatelům doporučuje odsypat špetku granulek do skleničky, přidat vodu, nechat granulky nabobtnat, zamíchat a teprve potom odlít přiměřené množství do akvária. „Rybičky si zobnou jen tolik, kolik potřebují, v břiše už jim to nenabyde a nemají pak zažívací problémy,“ dodává.

Zkušený akvarista by podle Aleny Mocové také nikdy nedal novou rybičku rovnou do nádrže s ostatními. „Ne, že by nutně musela být nemocná, ale může se stát, že špatně snáší změnu. Proto je dobré mít ještě malé akvárko, kam ji dáme na týden až dva k aklimatizaci,“ vysvětluje. Tím ryba přivykne našemu prostředí a vodě.

„Může se stát, že rybka šokem zaplísní, případně se jí na těle objeví krupička,“ pokračuje Alena Mocová, „pak ji zkušený akvarista zaléčí, existují k tomu přípravky. A ještě jí dá čas. Jako když máte chřipku, zbavíte se horeček, ale ještě potřebujete pár dní na rekonvalescenci. Až když se rybka plně zotaví, může mezi ostatní ryby.“

Celý rozhovor s předsedkyní jihočeského spolku akvaristů Alenou Mocovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související