Ruská opozice má „továrnu elfů“. Na sítích šíří protikremelskou propagandu

25. listopad 2023

Ruský nezávislý internetový portál Svtv přiznal, že aktivisté a novináři z řad ruské opozice provozují v Litvě a Gruzii síť placených komentátorů, kteří se zabývají šířením protikremelské propagandy na internetu. Autoři textu tvrdí, že síť „fake účtů“ financuje Fond svobodné Rusko, mezinárodní organizace založená v roce 2014, která jako své hlavní cíle deklaruje podporu občanské společnosti a demokratický rozvoj Ruska.

Spolupracovníkům „farmy botů“ se podle portálu Svtv přezdívá „elfové“, aby byla podtržena protikladnost s virtuální „továrnou trollů“ Jevgenije Prigožina, která rozšiřovala prokremelské fake news.

Čtěte také

Jak uvádí nezávislý ruský server Meduza, tři „elfí farmy“ sídlí ve Vilniusu, každá z nich má 25 zaměstnanců. Další kancelář se 70 „elfy“ sídlí v Tbilisi. Organizace má také zvláštní oddělení, které se zabývá opoziční propagandou v Bělorusku s 50 zaměstnanci.

Každý „elf“ musí za pracovní směnu napsat nejméně 120 postů nebo komentářů. Za nejúspěšnější komentáře jsou pak udělovány prémie. Elfové své komentáře publikují na sociální síti VKontaktě z „fake účtů“, které byly původně odcizeny pomocí hackerských útoků a koupeny na černém trhu.      

Čtěte také

Základní teze, které „elfové“ propagují na sítích, se týkají rusko-ukrajinské války a jejích dopadů na ruské obyvatelstvo. Obviňují Kreml ze zločinné agrese a Vladimira Putina označují za „šíleného dědka z bunkru“.

Existenci „elfích farem“ potvrzují i další nezávislá média a už loni v říjnu o nich informoval ruský server Fontanka.

Navalnyj je neplatí

Kritickou analýzu publikace portálu Svtv provedl také nezávislý investigativní novinář Andrej Zacharov. Potvrdil, že za projektem „továrny elfů“ skutečně stojí koordinátoři Fondu Svobodné Rusko Anton Michalčuk a Jegor Kuroptěv.

Čtěte také

Zároveň zpochybnil, že by je měl řídit Fond boje s korupcí Alexeje Navalného. S „elfími farmami“ však podle Zacharova spolupracuje řada jeho bývalých zaměstnanců, uzavírá server Meduza.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách, připravili Jan Machonin a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související