Rozhovor s ruským spisovatelem Vladimirem Sorokinem

2. březen 2008

U příležitosti prezidentských voleb v Rusku přinesla kulturní rubrika německého deníku Kölner-Stadt-Anzeiger rozhovor se světoznámým ruským spisovatelem Vladimirem Sorokinem. Řeč byla také o Sorokinově novém románu nazvaném "Den Opričniků". Citáty vybral Aleš Knapp.

List Kölner-Stadt-Anzeiger se úvodem zeptal, zda Vladimir Sorokin půjde k volbám. Spisovatelova odpověď zní:

"Pokud bych měl skutečnou volbu, k volbám bych šel. Tyhle volby ale nejsou žádné volby. Nástupce je v nich určován, stejně jako kdysi v Byzantské říši. Vladimír Putin, ať vědomě nebo nevědomě, tento byzantský model kopíruje." Na otázku, kde se bere poslušnost, s jakou ruští občané přistupují k reprezentantům státní moci, Sorokin odpovídá: "Hádejte, které je v Rusku nejčastější přijmení! Není to ´Ivanov´, ten je až na třetím místě. Nejužívanější příjmení je ´Smirnov´ - od slova ´smirno´, což mimo jiné znamená vojenský povel: ´Pó-zor!´." "Jsou tedy Rusové vůbec schopni vybudovat demokracii?" "Když se Putin dostal k moci", - říká spisovatel Vladimir Sorokin - "Rusko ještě nebylo zcela zdevastované. Země tehdy ještě nějakým způsobem fungovala. Pomalu, ale jistě směřovala k demokracii. Putin však Rusko proměnil zpět v autoritářský systém."

"Vidím kolem sebe, že v Rusku existuje spousta normálních lidí, kteří dobře vědí, co je demokracie." - odpověděl Sorokin na otázku, zda současný vývoj v Rusku považuje za nezvratitelný. "A tito lidé chtějí žít v demokracii - stejně jako já. V devadesátých letech dostaly regiony možnost vládnout si samy. Během uplynulých osmi roků pod vládou Putina se ale všechno vrátilo zpátky. Pyramida moci, kterou vytvořil v 16. století Ivan Hrozný, existuje dodnes." - říká Vladimir Sorokin.

V rozhovoru pro list Kölner-Stadt-Anzeiger je dále řeč o Sorokinově novém románu Den Opričniků, v němž tento daapadesátiletý ruský autor přichází s vizí, jak bude Rusko vypadat v roce 2027 v případě, že se v zemi definitivně prosadí Putinův autoritářský režim. Rusko, dočítáme se v knize, bude zabarikádováno za zdí. Vládnout v něm bude autokrat, opírající svou moc o oddíly krvelačných rváčů - Opričniků. Jak realistická je tato prognóza? "Má kniha je fantazií o budoucnosti." - odpovídá Vladimir Sorokin. "Je to antiutopie. Realita se nemusí nutně ubírat cestou, kterou jsem popsal. Vzpomeňte třeba na Orwellův román ´1984´ - je to antiutopický model budoucnosti, který se nestal realitou."

"Ale mnohé z vašich fantazií se uskutečnily." - podotkl německý list. Vladimir Sorokin pokračuje:

"Konzervativní politikové a nacionalisté v Rusku diskutují o tom, že by se mělo Rusko izolovat od světa a postavit okolo sebe zeď. V zemi by se jim pak vládlo snadněji. Kolem Putina je řada zastánců takovéto izolace. Připomíná mi to stav po druhé světové válce. Tehdy existovala železná opona, dnes je řeč o ´velké zdi´. Tehdy existovala komunistická propaganda, dnes její úkol plní pravoslavná církev. Rozdíl je v tom, že sovětské symboly tehdy znamenaly pro Rusko něco nového. Dnes žádné nové ideje neexistují. Dojde-li k izolaci, Rusko znovu skončí ve středověku." - říká Vladimir Sorokin. Na závěrečný dotaz, zda nemá obavy, že bude v Rusku umlčen, odpovídá:

"Spisovatel, který mluví pravdu, je v Rusku už tradičně nepřítelem státu. Má dvě možnosti: buď se bojí, anebo píše. Máš-li strach, pak radši přestaň psát." - uzavřel interview pro německý list Kölner-Stadt-Anzeiger ruský spisovatel Vladimir Sorokin.

autor: Aleš Knapp
Spustit audio