Rozhlasový archiv mě fascinuje, track Cape odráží jeho příběhovost. Tokyo Drift otevírá sérii Stopy

19. červen 2023

Jak zní, když se spojí fascinace rozhlasovým archivem s láskou k elektronické hudbě? To ukazuje projekt Stopy, který spouští Radio Wave v rámci oslav stého výročí vzniku Českého rozhlasu. Špička domácí producentské scény v něm dává druhý život zapomenutým rozhlasovým nahrávkám ve svých autorských skladbách. Sérii otevírá svým trackem pražská hudebnice Tokyo Drift.

V průběhu celého týdne se na sociálních sítích a webu Radia Wave budou postupně objevovat samotné skladby i videa, ve kterých hudebníci a hudebnice ve svém pracovním prostředí vysvětlují tvůrčí proces se Stopami spojený.

Jako první svůj podmanivý track Cape představuje producentka Pavla Bastlová aka Tokyo Drift, která metodě samplování podle vlastních slov v nedávné době úplně propadla. Ve skladbě vysamplovala záznamy živých vystoupení cimbálové muziky Technik Ostrava, Vladimíra Merty nebo Symfonického orchestru Pražského rozhlasu.

„Chtěla jsem, aby můj track odrážel příběhovost, kterou v sobě má rozhlasový archiv. Proto nemá klasickou písňovou formu, ale působí spíš jako takové pásmo,“ říká.

Jak skladba vznikala? Podívejte se na video:

Použité archivní materiály:
Pražské pěvecké kvarteto – Ach, synku, synku
Váša Příhoda a Symfonický orchestr Pražského rozhlasu – Koncert pro housle a orchestr a moll (3. věta)
Josef Laža a Cimbálová muzika Technik Ostrava – Sivá hus, sivá - PANEL Č. 4 (1959–1968)
Vladimír Merta – Kecy, kecy, kecy, kecy
Iva Bittová a Jihočeská filharmonie – Zelený víneček

Stopy jsou hudební projekt Radia Wave, který spojuje nerdskou fascinaci rozhlasovým archivem s láskou k elektronické hudbě. Oslovili jsme nejinspirativnější jména domácí producentské scény, aby za pomoci metody samplingu využili archivní rozhlasové nahrávky a použili je v autorských skladbách. Oslovení umělci měli k dispozici kurátorovaný výběr toho nejzajímavějšího, co hudební a slovesný archiv za sto let existence nashromáždil. Za projektem stojí autorský tým Anety Martínkové, Jana Jaksmanického a Terezy Kunderové.

Sampling je metoda práce se zvukovým materiálem v současnosti oblíbená v rapu nebo popu. Už existující nahrávky nebo jejich části se znovu využívají při tvorbě nových skladeb. Kořeny má mimo jiné i ve francouzském veřejnoprávním rozhlase. 

Spustit audio

Související