Román Oksany Zabužko Muzeum opuštěných tajemství vychází česky

20. březen 2013

V těchto dnech se v knihkupectvích objevuje román nejvýznamnější ukrajinské autorky Oksany Zabužko Muzeum opuštěných tajemství.

Po románu Polní výzkum ukrajinského sexu a povídkové knize Sestro, sestro je román Muzeum opuštěných tajemství třetí knihou Oksany Zabužko, která vychází v češtině. V překladu Rity Kindlerové ho vydala Kniha Zlín.

Příběh přináší rodinnou historii páru, který svede dohromady stará fotografie několika vojáků Ukrajinské povstalecké armády. Dvojice je k sobě přitahována paralelními sny, které jako by již prožil někdo jiný. Příběh se prolíná s osudy dalších lidí, ať už na konci války, či v současnosti.

O této přelomové knize ukrajinské literatury, v níž rozhodující roli hraje dětská hra na „opuštěná tajemství“, hovořila s autorkou za přispění překladatelky Rity Kindlerové redaktorka Alena Zemančíková.

Delší rozhovor s Oksanou Zabužko o ukrajinské literatuře a stavu kultury na Ukrajině zazní 19. dubna v Pátečním večeru, věnovaném městu Černovice v Bukovině a literárnímu festivalu Meridián, který se tam koná k poctě kulturního mnohohlasu tohoto města s velkou tradicí německé a židovské kultury.

Spustit audio