Robert Schuster: První bitvu o kancléřství Laschet vyhrál, teď musí přesvědčit i voliče

21. duben 2021

Více než týden mohla německá veřejnost s napětím sledovat, jak mezi křesťanskými demokraty zuří bratrovražedný souboj o pozici lídra pro podzimní parlamentní volby. V duelu předsedů křesťanských demokratů a bavorských křesťanských sociálů Armina Lascheta a Markuse Södera, totiž šlo zejména o to, kdo z nich si může dělat reálné naděje, že na konci roku zaujme po kancléřce Angele Merkelové místo v čele spolkové vlády.

Ze souboje vzešel nakonec vítězně Armin Laschet, nikoli ovšem jako suverén, ale s řadou šrámů.

Čtěte také

Soupeření Lascheta se Söderem bylo velkým divadlem. Nechyběly intriky, skryté narážky, nebyla ani nouze o cílené uveřejňování informací, které měly zůstat v utajení.

A také šlo hodně o čísla. Točila se kolem otázky, zda by si německá veřejnost přála jako budoucího kancléře spíš Lascheta nebo Södera. Zde měl navrch Söder. Jakožto bavorský premiér dokázal Němce o sobě přesvědčit i díky úspěchům jeho vlády při boji s koronavirovou pandemií.

Když se objevily loni na jaře první případy, neotálel bavorský premiér s uzávěrami obchodů nebo škol, ani se zavedením povinných roušek. To vše v době, kdy mnozí jeho kolegové z řad německých premiérů pochybovali, jestli je to nutné.

Mezi pochybovači byl i Armin Laschet, předseda vlády nejlidnatějšího německého regionu, Severního Porýní-Vestfálska. Většině Němců ale, zdá se, Söderova rozhodnost imponovala víc než Laschetova opatrnost. Proto bavorskému politikovi věří necelá polovina Němců, zatímco jeho konkurentovi ani ne osmina. Z toho hlediska měl být Söder jasným favoritem a první volbou, pokud jde o lídra.

Integrace důležitých skupin

Avšak jedna ze základních pouček v politice zní, že nálady ve společnosti se mohou velmi rychle měnit. Ti, co ještě nedávno vévodili žebříčkům popularity, se v nich mohou propadnout.

Čtěte také

Platí to i v opačném případě, takže mise Armina Lascheta nemusí být z dnešního pohledu beznadějná. I proto, že nyní, když je o lídrovi rozhodnuto, mohou daleko víc vyniknout jeho kvality.

Tou hlavní, kterou Laschet disponuje, je jeho smysl pro konsenzus. Snaží se integrovat všechny důležité skupiny – ať už ve vlastní straně nebo v celé společnosti. Takovýto přístup je důležitý hlavně ve vztahu ke skupinám obyvatelstva, které se v poslední době cítily být vytlačovány na okraj. Buď přestaly politikům úplně věřit a nechodily k volbám, anebo rovnou začaly volit politické radikály.

Hlavním Laschetovým úkolem nyní bude přesvědčit ty, kteří se stále domnívají, že jeho konkurent by byl lepší. To se týká zejména voličů v regionech na jihu a východě Německa. Bez nich podzimní volby nevyhraje.

Robert Schuster

Tím spíš, že hlavní soupeř obou křesťanských uskupení, strana Zelených, působí vnitřně velmi jednotně. I na svém volebním lídrovi, Annaleně Baerbockové, se dokázali Zelení dohodnout bez jediného zádrhelu.

Z  Baerbockové je přitom cítit velké odhodlání vytlačit německé křesťanské demokraty po 16 letech z vlády a stát se po Angele Merkelové druhou ženou v jejím čele. Pro Armina Lascheta to neznamená nic jiného, že ho čeká další bitva, která bude možná ještě tvrdší, než byl jeho nedávný souboj s Markusem Söderem. 

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio