Richard Krajčo: V Česku se plive na to, jak zpívám. A najednou přišla nabídka z USA

5. červen 2015

Vyhnout se opakování asi nejde, zvlášť když rýmujete v českém jazyce. Richard Krajčo se však s tímto problémem popral a ve vysílání Hosta Radiožurnálu představil nové studiové album skupiny Kryštof s názvem Srdcebeat.

Při psaní textů se Richard Krajčo obracel na ostatní členy kapely. „Vždycky jsem napsal klukům s tím, že se bojím, aby texty nebyly příliš jednoduché,“ popisuje. Po vydání desky se od některých kritiků dozvěděl, že jsou jeho písně až příliš metaforické, někteří je zas považují za málo metaforické. „A tak je to asi někde uprostřed, což je v pořádku,“ konstatuje.

Richard Krajčo o sobě často mluví spíš jako o frontmanovi kapely než o zpěvákovi. „V Česku jsme považováni za provinční band, ale najednou nám přišla taková nabídka,“ prozrazuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou rodící se zahraniční spolupráci kapely Kryštof s americkými producenty.

Když se mu ozval jeden z newyorských producentů, v e-mailu mu napsal, že má úžasný rockový hlas. „To mě překvapilo, protože tady se plive na to, jak zpívám,“ tvrdí Richard Krajčo a dodává: „Pochvala mi pohladila ego. Začal jsem si na chvíli myslet, že jsem zpěvák.“

Kapela už začala pracovat na čtveřici písní v angličtině. „Půjde o přebásnění, aby ve skladbách zůstala naše poetika a sdělení,“ potvrzuje. K celé zahraniční spolupráci se staví pozitivně. „Prostě to natočíme a uvidíme,“ říká.

„Chtějí záruku, že se naší spolupráci budeme dva tři roky věnovat,“ popisuje tu část spolupráce týkající se odpovědnosti. Jenže, jak Richard Krajčo připomíná, má to svá pozitiva: „České řeči vám najednou začnou být jedno.“

Čtěte také

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio