Radůza uvádí s rozhlasovými symfoniky vlastní dílo inspirované osudem Anity Garibaldi

2. prosinec 2018

Životní příběh Anity Garibaldi, manželky vlasteneckého vůdce, revolucionáře a sjednotitele Itálie, inspiroval zpěvačku, skladatelku a multiinstrumentalistku Radůzu k napsání hudebně dramatického díla, které uvede v pondělí 3. prosince od 19:30 společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Janem Kučerou v pražském Foru Karlín.

Anita, vlastním jménem Ana Maria de Jesus Ribeiro da Silva, se narodila v roce 1821 do chudé rodiny rybářů v jižní brazilské provincii Santa Catarina. V pouhých čtrnácti letech byla nucena se provdat za Manuela Duarte Aguiaru, jenž ji opustil, aby se připojil k císařské armádě. S Garibaldim se setkala v roce 1836 a po jeho boku se aktivně účastnila bojů u Imbituby a u Laguna. Následovala ho i do Itálie, kde ho podporovala v boji za její sjednocení. Zemřela v roce 1849 ve věku nedožitých osmadvaceti let.

Disident versus agent StB. Je dobro jen na jedné straně? Ptá se inscenace ve Švandově divadle

Klára Cibulková a Tomáš Pavelka

Existují tajemství, o nichž si myslíme, že je dávno pohřbil čas. Co se ale stane, když vyjdou najevo? To je hlavní otázka, kterou otvírá nová inscenace režisérky Martiny Kinské. Má název „Testis - Agent tzv. společenský“.

„Je to velmi zajímavá postava, nesmírně populární a známá hrdinka hlavně v Latinské Americe a Itálii. S manželem prožila velkou romantickou lásku. I ty slavné červené košile, které Garibaldi měl, nosil na její počest. Její příběh zní naprosto neuvěřitelně, ale u nás se o ní nic neví. Ani to, že Garibaldi vůbec nějakou ženu měl. Přitom to byla taková „sekanda“, že jsem si říkala, že by mohlo být zajímavé udělat dramatický útvar na toto téma. A když přišla nabídka ze Symfonického orchestru Českého rozhlasu, tak jsem se jich zeptala, jestli by nechtěli tuhle věc napsat na zakázku,“ prozradila Radůza, co ji zaujalo na osudu Anity.

V novém díle psaném na objednávku rozhlasových symfoniků dojde k propojení hudby, zpěvu, mluveného slova a tanečního doprovodu. Jako Vypravěč se představí Miloš Stránský. Choreografii připravil Martin Dvořák. Koncert v čele Symfonického orchestru Českého rozhlasu diriguje Jana Kučera. „Radůza to ztvárnila krásně romanticky, skladba opravdu voní dálkami a mořem. Ve spojení s rozhlasovými symfoniky používá akordeon, kytaru, jakousi indiánskou flétničku a další. Myslím, že to spojení s tancem a recitací bude velmi krásné.“

Dále účinkují: Josef Štěpánek (kytara), Miloslav Dvořáček (bicí), Jana Vöröšová (instrumentace), Mirka Vitásková (tanec) a Vito Vidovič Bintchende (tanec).

autor: Daniel Jäger