Prohlídky studií, setkání s moderátory i kulturní program. Českobudějovický rozhlas otevřel dveře

18. květen 2024 19:20

Lidé poznali zákulisí Českého rozhlasu České Budějovice. Den otevřených dveří nabídl prohlídky studií, setkání s moderátory a tvůrci pořadů, hudební vystoupení a další aktivity pro celou rodinu. Akce přilákala stovky lidí.

Program začal lidovými písničkami v podání českokrumlovské kapely Kapka. První zájemci pak vyrazili na komentovanou prohlídku, která začínala v rozhlasovém archivu. Mistři zvuku mimo jiné připomněli, jak se v minulosti stříhaly pásky.

„Nejsem tu úplně poprvé, ale hlavně sem vedu syna. Myslím, že je důležité, aby měl přehled o tom, jak ta stará technika fungovala. A že fungovala úplně spolehlivě, když ty věci uměly jenom to, k čemu byly určené,“ komentoval návštěvník Petr.

Lidé se podívali na hlavní vysílací pracoviště přímo během živého vysílání a nechyběly ukázky současné práce se zvukem v moderní režii. Rozhlasová kouzla i přeřeky redaktorů pobavily hlavně děti.

Nadšený byl také patnáctiletý Lukáš z Prachatic. „Český rozhlas České Budějovice poslouchám už asi tři roky pravidelně každý den, je to moje nejoblíbenější stanice, tak jsem se sem chtěl podívat,“ řekl.

Po celý den byl zaplněný studiový sál, ve kterém se odehrával doprovodný kulturní program. Návštěvníky pobavili glosátor Ivo Šmoldas a zpívající právník Ivo Jahelka. Pak zahrál Rozhlasový swingový orchestr.

Během dne otevřených dveří si lidé prohlédli historickou i současnou rozhlasovou techniku, otestovali své znalosti v kvízu, vyzkoušeli si, jak se rozmlouvají moderátoři a rozhlasoví herci. A kdo měl odvahu, nahrál u mikrofonu svůj vzkaz, který zazní ve vysílání.

Související