Práce s mými studenty? Bystří mi to mozek a přináší dobré nápady, říká módní návrhářka Liběna Rochová

22. březen 2022

Co za něco stojí, to vždycky bolí, říká návrhářka Liběna Rochová. Na české i světové scéně působí už čtyřicet let, dvanáctým rokem se o své zkušenosti dělí se studenty UMPRUM. Na začátku kariéry byla prací posedlá a nešla třeba tři dny spát, dnes je pro ni rovnováha mezi prací a osobním životem klíčová. I o tom ve Vizitce mluvila s Markétou Kaňkovou v červnu 2021. Liběna Rochová byla dnes uvedena do síně slávy českého designu.

Podle poroty celý život dokazuje, že móda a oděvní design jsou multidisciplinárními obory, které vyžadují ultimátní propojení vize, řemesla, konceptu, formy a vizuality.

Líbí se jí ceremonie a často používá slova jako respekt, pokora, velkorysost, řemeslo a perfektní design. Má ráda zvuk motorů a rychlou jízdu autem, původně se dokonce chtěla stát automobilovou závodnicí. Po porodu dcery ale do popředí vystoupil pud sebezáchovy a zvítězila láska k módě.

Liběna Rochová

Už na začátku devadesátých let dostala pozvánku na světový veletrh módy v Düsseldorfu, kde zaujala kolekcemi inspirovanými tradičními českými technikami jako je modrotisk nebo práce s lýkem. „Když jsem se tam prezentovala poprvé, celá kolekce se prodala,“ vzpomněla ve Vizitce. „Byla jsem vlastně první značka, která uspěla v zahraničí, za pár let jsem si ale uvědomila, že touhle masovou cestou jít nechci. Nenaplňovalo mě to. Nechtěla jsem být obchodníkem s oděvem, nechtěla jsem se podílet na nadprodukci. Navíc když se věnujete výrobě konfekce, máte spoustu limitů a ztrácíte tak kreativitu,“ vysvětluje. Místo masové produkce Rochová zvolila cestu autorské zakázkové tvorby, po které jde dodnes.

Budu mít doma čisto

Před třemi lety vytvořila kolekce talárů nejprve pro Ústavní soud, letos pak na žádost rektora Jindřicha Vybírala i pro své kolegy z UMPRUM, o čemž ve Vizitce mluvila podrobně. Pro nadaci Debra navrhla spolu s výtvarníkem Lukášem Musou něžnou kolekci domácích oděvů a covidové „pauzy“ využila i k třídění vlastního ateliéru. „Tahala jsem svoje modely, paruky a najednou toho bylo strašně moc,“ usmívá se. „Zvedla jsem telefon a zavolala řediteli Moravské galerie, jestli to nechce, a doufala, že mi nedá košem. Vždyť co bych s tím dělala?“ konstatuje.

Detail daru, který Liběna Rochová darovala Moravské galerii v Brně

Některé kousky galerie zařadí v září do stálé expozice věnované soudobé módě v tamním Uměleckoprůmyslovém muzeu, později se počítá s retrospektivní výstavou. „Já přitom retrospektivu vždycky odmítala, nepovažuji důležité dívat se za sebe. Když jsem ale viděla, kolik toho doma mám… Budou to mít komplet a já budu mít doma čisto.“

Celý dar Liběny Rochové pro Moravskou galerii v Brně

O své zkušenosti se už dvanáctý rok dělí se studenty, jako profesorka vede Ateliér designu a obuvi. Studentům každý rok předčítá manuál, ve kterém má hlavní roli pokora a skvěle zvládnuté řemeslo, ale také tah na bránu. Jak říká, všichni její studenti mají talent, některým je ale třeba s jeho „vyloupnutím“ pomoci. „Je skvělé být u toho, sledovat to,“ říká. „Při práci s mladými lidmi reviduju svoje postupy a uvědomila jsem si, že mi to bystří mozek, mám daleko víc nápadů a lépe se soustředím.“

Liběna Rochová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.