Požár zničil památkově chráněný dřevěný kostel v zahradě Kinských v Praze. Příčina není dosud známá

28. říjen 2020 15:49

Hasiči ve středu odpoledne zasahovali u požáru dřevěného kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze. Informovali o tom na svém twitteru. Z památkově chráněné stavby ze 17. století zbyly jen ohořelé trámy, zřítila se také menší věž. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky požár kostel prakticky zcela zničil, nikdo při něm ale nebyl zraněn. Jeho příčinu teď hasiči vyšetřují.

Hasiči s ohledem na počet jednotek, které u ohně zasahovaly, vyhlásili druhý stupeň poplachu. „Požárem byl kostel zasažen v plném rozsahu,“ napsali na twitteru. Podle zveřejněné fotografie se zřítila horní část hlavní věže.

Mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka před 16.00 uvedl, že požár je pod kontrolou a hasiči dohašují ohořelou dřevěnou konstrukci. „Požár kostel prakticky zcela zničil,“ dodal Kavka.

Hasiči museli z kostela podle mluvčího vynést propan-butanové láhve. Nikdo při požáru nebyl zraněn. Příčinu požáru budou hasiči vyšetřovat.

Pravoslavný kostel svatého Michala, nazývaný někdy také karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa, byl rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze v roce 1929. Stavba krytá šindelem měla celkem tři věže.

Velvyslanec Ukrajiny v České republice Yevhen Perebyinis na twitteru uvedl, že je zprávou o požaru kostela šokován a vyzývá policii detailnímu vyšetření incidentu. „Obnovení této unikátní památky považujeme za věc cti pro nás všechny,“ napsal.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio