Postavy, mapy, rešerše. I spisovatel občas potřebuje programátora, aby se ve svém psaní vyznal

Jen málokde se najednou potká tolik milovníků četby jako na Lipském knižním veletrhu. Jeho letošní ročník skončil v neděli a počet návštěvníků se i tentokrát vyšplhal do statisíců. Zpravodaje Václava Jabůrka zaujalo, že na stáncích nenarazíte jen na knížky. Jeden spisovatel tam například představoval svůj počítačový program, kterým si výrazně usnadňuje psaní.

Na Lipském knižním veletrhu se střetává hned několik světů. Zatímco v jedné části jsou příznivci japonských komiksů, hned o kousek dál jsou vydavatelé náboženských knížek a ještě o pár kroků později narazít i evropskou tvorbu. A to samozřejmě i tu českou.

Vedoucí Českého literárního centra Martin Krafl má radost, že česká literatura má ve světové konkurenci co nabídnouut

„Tady v Lipsku jsme například udělali seminář pro německé a české nakladatele, bylo jich asi dvacet, a přizvali jsme k nim patnáct překladatelů z češtiny do němčiny,“ přibližuje vedoucí Českého literárního centra Martin Krafl.

„Šlo nám o výměnu tipů na knihy, které jsou aktuálně na trhu a které mohou mít potenciál překladu do německého jazyka,“ dodává.

Czechia in Frankfurt

Na stánku se letos poprvé objevilo i logo s nápisem Czechia – připomínka, že Česká republika bude už za dva roky hostující zemí na největším knižním veletrhu na světě ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Už jenom to, že nás frankfurtský veletrh vybral a dal nám šanci být čestným hostem, nás v branži povýšilo na výjimečnou zemi. Očekávání jsou velká a my je musíme samozřejmě naplnit,“ uvědomuje si Martin Krafl. O dobré jméno české literatury ale obavy nemá: „Osobně mám radost z toho, když při jednáních vidím, že máme co nabídnout.“

Čtěte také

Program pro každého spisovatele

Lipský veletrh ale zdaleka není jen o knížkách. Mezi stánky se objevují i různí inovátoři, například Klaus-Dieter Rüping.

„Přišel jsem s počítačovým programem, který usnadňuje psaní a taky vám do toho vnese pořádek. Můžete si v něm třeba udělat kartotéku postav,“ vysvětluje a ukazuje mi vše na monitoru. Na poměrně jednoduchém rozhraní je několik ikonek. Každá z nich se soustředí na klíčové věci: postavy, rekvizity, odkazy na rešerše, mapy a samozřejmě i samotné psaní.

„Takový obyčejný textový editor, nic výjimečného. Ale na rohu si můžete vybrat, jakou konkrétní kapitolu chcete upravovat, a u každé vám to automaticky udělá seznam postav, které se tam objevují. Jakmile dopíšu něco nového, všechno se samo aktualizuje,“ popisuje inovátor.

Program pro spisovatele se jmenuje Seite 1 neboli Strana 1 a zatím umí pouze německy

Software na míru

Program se jmenuje Seite 1 neboli Strana 1 a původně vznikl jen pro osobní účely. „Jsem taky spisovatel a postupně jsem si uvědomil, že něco takového potřebuju. Na trhu sice už je pár takových programů, ale všechny mi přišly zbytečně komplikované,“ říká Klaus-Dieter Rüping.

Člověk by z toho všeho čekal, že pan Rüping musí počítačům opravdu rozumět. Ale chyba lávky: „Všechno dělá můj programátor. Já to neumím, jen vím, co přesně v tom chci nastavit nebo upravit. Programování vůbec nerozumím,“ směje se autor aplikace, která vyjde v přepočtu přibližně na dva tisíce korun. Zatím ovšem umí jen německy.

autoři: Václav Jabůrek , and
Spustit audio

Související