Pojďte si zavařit pod lízátka! Kuchař Lukáš Ende chystá přehlídku Gastro Hradec v malšovické aréně!

5. prosinec 2023

Budeme si povídat o jídle a vaření, protože u nás máme skvělé kuchaře, kteří vyhrávají i světové kuchařské soutěže. Jedním z nich je mistr kuchař Lukáš Ende z Hradce Králové, který byl letos v listopadu za své kuchařské umění dokonce oceněn Křížem svatého Vavřince, což je prý nejvyšší možné profesní ocenění u nás. 

Gratuluji k významnému ocenění.
Moc děkuji. Je to momentálně nejvyšší možné profesní ocenění pro kuchaře a cukráře u nás, nesmírně si toho vážím. Je to ocenění za práci, taková špička toho pracovního ledovce.

Víte, jak to je. Když člověk dělá s masem, tak má strašnou chuť na sladké. A zase když zrovna peče, tak dostane hroznou chuť na maso.
Lukáš Ende, mistr kuchař, držitel Kříže svatého Vavřince

Svatý Vavřinec je kromě archivářů, knihovníků a koželuhů také patronem všech kuchařů. Kdo uděluje tento řád?
Uděluje ho AKC, Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kde je ve stanovách uvedeno, co všechno musíte pro to udělat a splnit. Jakým způsobem se zasloužit o rozvoj gastronomie u nás i v zahraničí.

Čtěte také

Máme tady u nás východočeskou pobočku Asociace kuchařů a cukrářů, která pořádá v Hradci Králové každoročně kuchařskou přehlídku Gastro Hradec. A vy jste samozřejmě její součástí.
Teď jsme se stali, ještě s kolegou Martinem Francem, jednou z hlavních součástí přehlídky. Paní Urbanová nám to pomalinku předává, chceme akci udělat v nových prostorách a trošku jinak, ale zachovat samozřejmě tu tradiční soutěž, která byla součástí přehlídky.

Takže Gastro Hradec už nebude v Aldisu?
Už nebude v Aldisu. Příští ročník bude 18. dubna. A teď nevím, jestli to můžu prozradit, ale už to máme potvrzené, takže to bude nová Malšovická aréna, pod lízátky. Pojďte si zavařit pod lízátka!

Co vás přivedlo na změnu prostředí?
Hledali jsme nějaké vhodné prostory, kde bychom mohli udělat live vaření. To bude další lákadlo pro Gastro Hradec, kdy se budeme snažit tam dostat čtyři studia na živé vaření. Takže bychom chtěli podpořit juniory, takže dvě studia pro kuchařské juniory a dvě studia pro cukrářské juniory. Budou mít nějakou tajnou surovinu, se kterou se budou muset poprat, a v určitém časovém limitu udělat čtyři buď restaurační moučníky, nebo čtyři hlavní chody. Pěkně live před diváky. K tomu budou zapotřebí čtyři kompletní kuchyně. Takže v malšovické aréně se nebude hrát jen fotbal, ale bude se tam teď i vařit. Jsou tam nádherné sály a prostředí, bude skvělé to tam uspořádat. Je to moderní prostředí, myslím si, že to bude fajn. Nebude se tedy vařit na trávníku, ale v prostorách okolo trávníku.

Držte palce, 6. února budu na gastro olympiádě ve Stuttgartu bojovat o zlato. To ještě nemám, zatím dvě stříbra a dva bronzy.
Lukáš Ende, mistr kuchař, držitel Kříže svatého Vavřince

Gastro Hradec, to je velkolepá přehlídka, soutěž cukrářských i kuchařských umění.
Vlastně všech řemesel, která nás v gastronomii spojují. Teď nově tam budeme mít i soutěž výčepních, doufám, že se nám to povede. Chceme zapojit veškerý gastronomický segment.

Čtěte také

Ještě bych se vrátil k onomu ocenění, co to pro vás, Lukáši, znamená? Vy jste i olympijským kuchařem, když to tak řeknu, protože jste z gastro olympiády v Erfurtu vozil medaile, dvě stříbrné a dvě bronzové. Tak je tohle ještě vyšší meta?
Já doufám, že ano, protože v únoru se to přestěhovalo do Stuttgartu, takže 6. února, když na mě budete vzpomínat, tam budu bojovat o zlato, o tu nejvyšší příčku. Tu ještě nemám.

Zavazuje vás takové ocenění k něčemu? Protože oceněný kuchař asi nesmí uvařit špatně, ne?
Tak to se může stát komukoliv. Přijde špatný den a je to. Ale nemělo by se nám to stávat, zavazuje nás to k tomu, že prostě musíme dál tvrdě pracovat a dál gastronomii šířit.

Co vás přivedlo k tomuto náročnému řemeslu?
Bylo to natruc rodičům. Oni si tak nějak mysleli, že budu pořád někde sedět u počítače, ale to nebylo nic pro mě. Nemám rád monotónní práci, tak jsem si říkal, že potřebuji něco tvořivého. Rozhodoval jsem se mezi kuchařem a uměleckým kovářem. A můj děda byl takový srdcař jídla a strašně rád vařil. On chtěl jít na kuchaře, ale pak se mu to nepovedlo, takže nakonec dělal úspěšně elektrikáře. On mne v tom rozhodnutí hodně podporoval, takže jsem se pustil do kuchařského řemesla. Vařil jsem s ním rád už jako malý kluk. A babička byla vyučená cukrářka, ale také to nikdy nedělala. Ovšem asi nějaké geny po nich tam trošku jsou.

Nejraději mám českou kuchyni. Když je poctivě a moderně udělaná, tak má potenciál. A dokážeme s ní vítězit i na světových polích.
Lukáš Ende, mistr kuchař, držitel Kříže svatého Vavřince

Jste spíš na sladké nebo na slané? Jako kuchař nebo i jako jedlík?
Víte, jak to je. Když člověk dělá s masem, tak má strašnou chuť na sladké. A zase když zrovna peče, tak dostane hroznou chuť na maso.

Čtěte také

Vím ale o vás, že jste zastáncem klasické české kuchyně.
Tak. Nejraději mám českou kuchyni. Když je dobře, poctivě a moderně udělaná, člověk si s ní trošku pohraje, tak si myslím, že to je prostě krásná kuchyně, která má potenciál. A dokážeme s ní vítězit i na světových polích.

Nejen vy sám, ale i se svými studenty, protože vy učíte.
Učím na Vyšší odborné škole, Střední odborné škole, Základní škole a Mateřské škole Štefánikova a specializujeme se na neslyšící studenty. Takže vzděláváme neslyšící kuchaře. I s nimi jezdíme na soutěže a někteří jsou velice šikovní. Za těch téměř 20 let, co jsem na té škole, tak jsme získali už 70 medailí s našimi studenty.

Kdo teď u vás doma peče cukroví?
Abych pravdu řekl, tak si upečeme s přítelkyní a dětmi jen naše nejoblíbenější druhy, což jsou třeba pařížské tyčky a hlavně nepečené vosí úly a kuličky. Děti rády zdobí perníčky, takže pak je to taková večerní seance u perníčků večerní, ale zase tolik času není, takže občas i rád ochutnám cukroví od kolegů. Abych věděl, kdo co peče.

Lukáš Ende a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lukáši, přejeme tedy, aby 6. února dopadl dobře Stuttgart, kam jedete na gastro olympiádu zabojovat o zlato. A určitě se ještě uvidíme před akcí Gastro Hradec, někdy v dubnu, kdy budeme znovu všechny zvát. Mistr kuchař Lukáš Ende byl dnes naším hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související