Po nově vyznačené jihomoravské části Svatojakubské cesty se vypravili první poutníci

20. září 2013

Po nově vyznačené jihomoravské části Svatojakubské stezky se vypravili první poutníci. Cesta z Brna do rakouského Drasenhofenu potrvá pětadvaceti poutníkům čtyři dny. Pochod organizuje Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, která se na vyznačení trasy podílela.

Celoevropská síť Svatojakubských cest směřuje do španělského poutního místa Santiaga de Compostela k hrobu svatého Jakuba staršího. V České republice je zatím vyznačena jen na jižní Moravě.

Svatojakubská cesta vede po značkách Klubu českých turistů, které doplňuje lastura - tradiční symbol poutě do Santiaga de Compostela. Hana Donné tam byla loni a teď si chce projít českou část cesty.

„Jsem věřící člověk, takže je to pro mě jakási výzva. Člověk si na té pouti může uspořádat myšlenky, potká se tam se spoustou poutníků i z cizích zemí, takže to mě posiluje, že tady nejsme sami.“


Svatojakubská cesta nebo Cesta svatého Jakuba je síť poutních cest, které vedou ke katedrále v Santiagu de Compostela ve španělské Galicii. Trasy značené moderním turistickým značením jsou inspirovány historickými poutními směry.

Kromě duchovního rozměru má ale tento pochod také podpořit vznik služeb pro poutníky a turisty obecně, vysvětluje Zuzana Vojtová z Centrály cestovního ruchu Jižní Morava:

„V jednotlivých obcích předáme propagační materiály této Svatojakubské stezky, aby ty informace byly k dispozici třeba u kostela, aby ta obec jim nabídla také své pamětihodnosti k prohlídce a podobně.“

Svatojakubská cesta by měla v budoucnu pokračovat přes sever Moravy až do Polska.

Jen málokterý poutník dnes absolvuje celou cestu do Santiaga de Compostela z místa svého bydliště. Prošel ji třeba Roman Klecker:

„Vím, že už několik lidí také putovalo z Brna pěšky k hrobu sv. Jakuba staršího. Což trvá zhruba sto dní, protože celá trasa měří kolem 3200 kilometrů.“

Cesta do Santiaga de Compostella
autoři: gaj , mkp
Spustit audio