Po celý květen hrajeme o CD a 2LP Hráli u nás…, které vyšlo k našemu výročí

30. duben 2024

Jedinečný komplet nahrávek z Koncertních střed Českého rozhlasu Olomouc může být váš. Stačí poslouchat vysílání a ve správný okamžik zavolat.

Během více než 20 let pořádání koncertů u nás vystoupily stovky interpretů. Některé jsme pomáhali objevit (mj. Tomáš Klus, Nightwork, Xindl X), jiní už byli velkými hvězdami (Pavel Bobek, Petra Janů, Pavol Hammel, Peter Lipa a další).

V posledních deseti letech koncerty přenášíme živě na YouTube, a tak když se zrodila myšlenka vydat reprezentativní výběr k našemu 75. výročí zahájení vysílání, rozhodli jsme se vybírat nahrávky, které si posluchač v případě zájmu může pustit jako celá vystoupení i s obrazem.

Album Hráli u nás… je neprodejné, získat ho tedy můžete právě a jen u nás. Aktuálně od 2. května na vás čeká ve vysílání ČRo Olomouc každý den až do konce měsíce jedna skladba z něj, která je uvozena zvoláním názvu desky.

Jakmile písničku uslyšíte, stačí zavolat jako první na 221 555 444 a budete si moci vybrat, jestli chcete 2LP nebo CD s těmito raritními nahrávkami.

Slavte s námi také v květnu 75. výročí zahájení a 30. výročí obnovení samostatného vysílání Českého rozhlasu Olomouc a bavte se hrou o album Hráli u nás…

CD Hráli u nás

Co všechno na albu najdete?

FLERET – Kapela měla vždy blíž ke kolegům z ostravského rozhlasu, natáčela tam desky, koncertovala. Ovšem když v době covidu vydala jedno ze svých nejlepších alb („V podroušeném stavu“) a kvůli karanténě odpadl koncert na vánočních trzích v Olomouci, nešlo toho nevyužít. Ač před prázdným studiem, bylo to parádní a s velkou energií. Po vojně je jasný hit, byť jaksi přehlížený. (16. 12. 2020) 

IVAN HLAS TRIO – Nejstarší zde použitý záznam. Ivan tehdy po mnoha letech vydal krásnou desku Vítr ve vlasech a byl ve skvělé formě.  Podobně na tom byli i další dva pánové, kytarista Norbi Kovács a violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba, který na svůj nástroj hrál třeba i za pomoci džbánku s vodou. Naprosto strhující show a volba coveru Hutkovy Slunečnice byla zřejmá. (12. 11. 2014)

FRANTIŠEK SEGRADO – Když jsme chtěli Františka na koncert, kvůli jeho zdravotním problémům to napoprvé nevyšlo. Jakmile se ale zmátořil, vše se podařilo domluvit. Přijel s kapelou, ve které se za naše koncertní křídlo posadil Petr Malásek. A právě duet obou pánů ve skladbě Rozeznávám zní stále neodolatelně. Nikdo netušil, že Františkovi zbývají poslední tři roky života. (20. 6. 2018)

Jiří Matějů a František Segrado během koncertu v Českém rozhlase Olomouc

PAVOL HAMMEL & PRÚDY – Zní to neuvěřitelně, ale Pavol hrál u nás ze všech nejčastěji, protože je legendou, která navíc pořád točí skvělé desky. Těžký úkol,  kterou písničku hned ze tří koncertů vybrat, se stal jednoduchým, když ředitel Podstata řekl: „Chci tam Dnes už viem!“.  S kapelou Prúdy ji Hammel zahrál a zazpíval na našem koncertě k 100. výročí vzniku Československa. (27. 10. 2018)

JAROSLAV WYKRENT & IN BLUE – Náš dlouholetý kolega v rozhlase se na koncert nijak netlačil, nás samotné to napadlo doslova za pět minut dvanáct. A zažili jsme s Jaroslavem naprosto strhující večer. Wykrentův český text Mám v srdci mrak a šrám k písničce Hurt (tak, jak si ji od elektronického mága Trenta Reznora půjčil Johnny Cash), to je jeho textařský testament.  (20. 12. 2017)

LUBOŠ POSPÍŠIL & 5P – O vystoupení Luboše jsme stáli delší čas, jen jsme se nemohli rozhodnout mezi komornější nebo kapelní verzí. Nakonec „pomohl“ covid, který mu zrušil turné k 70. narozeninám a v čase velmi zvolna tajících protiopatření jsme našli termín. Tehdy 40 let starý hit Kráska v nesnázích měl tak rozverně mladický nádech, že ho musíme nabídnout i tady. (26. 5. 2021)

BLUES SESSION – Kapela, kterou dal v 80. letech dohromady Petr Kalandra, po němž se v novém miléniu ujal principálské role Jaroslav Nejezchleba, je stále plná úžasných muzikantů. Folkrocková klasika v jejich podání se po těžké době stala v našem studiu malým vánočním dárkem všem fanouškům. Platí to i o Oskarem Petrem otextovaném hitu Břímě skupiny The Band. (15. 12. 2021)

VLADIMÍR MERTA A TRIO – Vladimír hrál u nás dvakrát. Sólově, když mu bylo 70, o pět let později už s ním přijel perkusista Michal Hnátek, za klávesy se posadil Ondřej Fencl a houslemi vše dokresloval Jan Hrubý. Nechyběly klasiky jako Chtít chytit vítr nebo hitová Harmonie, pro album jsme ale zvolili v tomto aranžmá neskutečně umocněné Vzdálené výstřely. Po nich by sáhl i Bob Dylan. (27. 2. 2021) 

Goodbye Bluesmen v Českém rozhlase Olomouc

HANA ULRYCHOVÁ & THE BLUESMEN – Olomoučtí Bluesmeni patřili ve druhé polovině 60. let k absolutní domácí špičce. Krátký čas s nimi zpívala i Hana Ulrychová a tak vznikl singl s písničkou Karla Kryla (tou dobou rovněž usazeného v Olomouci) Nevidomá dívka. Když jsme uspořádali jeden z rozlučkových koncertů, nemohla chybět ani Hana, ani zmíněná skladba. (5. 10. 2022)

MŇÁGA A ŽĎORP – Kapela, která dlouho chyběla v našem portfoliu, ač k ní máme velmi blízké osobní vztahy. Všechno se zlomilo s nápadem udělat koncert k 30. výročí jejich druhého alba Furt rovně!. Mňága ho během večera s výtečnou atmosférou přehrála celé a navrch přihodila i další hity. Mimo jiné I cesta může být cíl Oldřicha Janoty, a protože uslyšíte „ČRo O!“, najdete ho i tady. (22. 6. 2022) 

Mňága a Žďorp v Olomouci, zpěvák Petr Fiala

SIMA MARTAUSOVÁ A 5 CHLAPOV V KAPELE – Dodnes malý zázrak a nejsledovanější koncert, který u nás kdy byl. Manažer Jožo Šebo mi po rozhlasovém koncertě Petera Cmoríka pustil v dodávce písničku svého nového objevu a hned jsme se domluvili. Simu tehdy doprovázela kapela excelentních slovenských muzikantů a i proto je tady písnička Karavan. Ne prvoplánový hit, ovšem hraje jim to parádně. (25. 3. 2015)

ROMAN DRAGOUN A MICHAL ŽÁČEK – Roman u nás býval s brněnskými kapelami Progres 2 a Futurum, ale čistou krásu výhradně svých písniček představil až zde. Pouze s koncertním křídlem, a za doprovodu jednoho z nejlepších saxofonistů nejen u nás, doslova uhranul všechny přítomné. Nechyběla pochopitelně ani píseň Zdroj, v tomto komorním podání naprosto fascinující. (29. 9. 2021)

Roman Dragoun

TICHÁ DOHODA – Po vydání desky Hlasitá revoluce jsme se s lídrem kapely Danem Šustrem dohodli na vystoupení s tím, že zazní celé velmi povedené album. Šlo o autorskou řadovku téměř po dvaceti letech, od skupiny, která v 90. letech hrála významnou roli na naší scéně. Deska je plná výrazných kytarových rifů, jen se zdá, že Dan to vše pojmenoval v písničce Oni už zapomněli. (10. 11. 2017)

PROGRES 2 – Veteráni z Brna, kteří u nás slavili 50. výročí založení v té nejsilnější možné sestavě. Tehdy vyšlo po dlouhých 30 letech nové dvojalbum Tulák po hvězdách, připomínalo se 40 let Dialogu s vesmírem, zazněla také spousta dalších písní. Pro naši desku jsme vybrali legendární Štěstí, částečně kvůli jinému aranžmá oproti všeobecně známé verzi z počátku 70. let. (21. 11. 2018)

PETRA JANŮ & AMSTERDAM – Petra je legendou, její první čtyři alba patří k tomu nejzajímavějšímu, co se u nás na přelomu 70. a 80. let dělo. Pozvali jsme ji v době, kdy měla novou desku Blázni. Na ni se bohužel kvůli autorským právům nedostala písnička Pár slov, což je cover velkého hitu zpěvačky Cher. Koncerty ale vrcholily právě touhle skladbou a nejinak tomu bylo i v našem studiu. (4. 10. 2017)

Petra Janů & Amsterdam v Olomouci

JAROSLAV HUTKA a MORAVSKÁ FILHARMONIE OLOMOUC – K Jaroslavovým 75. narozeninám jsme mu uspořádali koncert se symfonickým orchestrem. Chtěli jsme oslavit olomouckého rodáka a ve slavnostní den připomenout, že rozhodně nemá jenom tu jednu písničku. Náměšť ale byla logickým vyvrcholením celého večera a zcela pochopitelně s ní končíme i toto dvojalbum. (17. 11. 2022)

KORBEN DALLAS – Slovenská skupina k nám přijela po vydání hodně překvapivého alba Bazén a s třemi vokalistkami. Juraj Benetin má doslova uhrančivý hlas, takže mu věříte vše, co zpívá. Nové písničky byly výborné, ale v okamžiku, kdy první kytarové tóny naznačily, že přichází jejich největší hit Otec, bylo vymalováno. Jako jedinou ji najdete pouze na CD, na 2LP se bohužel nevešla. (27. 3. 2019)

Spustit audio