Petr Stančík uvádí...

31. květen 2019

Volný autorský cyklus, ve kterém poznáváme vkus našich spisovatelů. Tentokrát uslyšíme povídky ve výběru Petra Stančíka, autora románů Mlýn na mumie, Nulorožec nebo Andělí vejce. Setkáme se s texty Bohumila Hrabala, Gustava Meyrinka nebo i s holmesovským textem Skandál v Čechách. Na závěr týdne jsme připravili premiéru Stančíkovy povídky o životě ve společenství, o lásce a o vodě s názvem Pumpa. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Každá z povídek je navíc opatřena úvodem, ve kterém Petr Stančík upozorňuje na některé nezjevné souvislosti a zajímavosti.

Jorge Luis Borges: Tajný zázrak

Jan Vlasák

Povídka Tajný zázrak se odehrává v Praze v období po zahájení druhé světové války. J. L. Borges se v ní zabývá životem Jaromíra Hladíka, autora nedokončené tragédie Nepřátelé, který je zajat a chystá se jeho poprava. Jaromíra Hladíka mrzí, že nedokončil svou práci a požádá Boha, aby učinil zázrak a on mohl ještě rok na své práci pracovat. Zázrak se opravdu stane a okolní čas se na rok zastaví, aby mohl své dílo dokončit.

Účinkuje: Jan Vlasák

Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 1991.

Arthur Conan Doyle: Skandál v Čechách

Herec Viktor Preiss

Sherlock Holmes ve službách českého krále potkává ženu, kterou se – proti svým zásadám – nechává okouzlit.

Účinkují: Viktor Preiss, Otakar Brousek, Jiří Schwarz, Marie Marešová, Iveta Dušková, Miriam Kantorková, Marek Libert, Mirko Musil, Jiří Knot, Oldřich Hrůza, Pavel Karbusický, Milan Slabihoud a Květoslava Straková

Režie: Josef Červinka
Natočeno v roce 1998.

Gustav Meyrink: Rostliny dr. Cinderelly

Jim (Jiří Ornest), natáčení hry Woodyho Allena Riverside Drive

Tajemná a strašidelná povídka, jejíž děj rozpoutá zvláštní nalezená bronzová soška. Na cestě za poznáním se vypravěč nepředvídaně dostává k nečekaným tajemstvím.

Účinkuje: Jiří Ornest

Z němčiny přeložil: František Marek
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 1995.

Bohumil Hrabal: Automat Svět

03707606.jpeg

Příhoda z libeňského obchodního paláce s občerstvením a kinem, která začíná nalezením oběšené dívky.

Účinkuje: Jan Hartl

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2013.

Petr Stančík: Pumpa

Arnošt Goldflam

Povídku Pumpa napsal Petr Stančík původně pro knižní antologii Město mezi zelenými kopci. Pro rozhlasové zpracování však prošla výraznou úpravou. Prostřednictvím osobitého projevu Arnošta Goldflama vypráví příběh zasazený do zahrádkářské kolonie, ve které vznikla svérázná komunita zapálených zahrádkářů. Ti tu žijí ve vzácné symbióze – s přírodou, i té vzájemné. Ovšem jen do doby, kdy přijde letní sucho a s ním fatální nedostatek vody. A slovo fatální je tu opravdu na místě…

Účinkuje: Arnošt Goldflam

Pro rozhlas připravil: Petr Stančík
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2019.
Premiéra

autor: Petr Stančík
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.