Petr Placák: Fízl. Exkurze do doby, kdy byla obhajoba osobní svobody trestným činem

18. listopad 2019

Žádná smyšlená beletristická variace na orwelovské téma, ale fakty podložená exkurze do doby, kdy mohla být obhajoba osobní svobody trestným činem. Igor Bareš čte příběh z knihy Fízl spisovatele a publicisty Petra Placáka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Kniha Fízl prozaika, historika a publicisty Petra Placáka (nar. 1964), jedné z klíčových postav českého literárního undergroundu, je dílo na pomezí dokumentu, vzpomínek a beletrie o životě v komunistickém Československu. Kniha vyšla v roce 2007 v pražském nakladatelství Torst a autor za ni dostal v roce 2008 cenu Magnesia Litera.

Petr Placák

Částečně jde o text autobiografický, který zachycuje dospívání nonkonformního opozičně naladěného mladého muže za normalizace. Zároveň chce autor na základě spisu s krycím jménem „Fagot“, který na něj vedla Státní bezpečnost v letech 1982–1985, „předvést základní činnosti a fungování operativy komunistické tajné policie“ a toto „konfrontovat s osobními zkušenostmi a se znalostí pozadí věcí“.

Vzhledem k tomu, že pokračování spisu z druhé poloviny 80. let bylo skartováno, mění se kniha zhruba od půli spíše ve vzpomínky na akce disidentské skupiny České děti, kterou Placák založil a se kterou prožil mnoho dobrodružných akcí.

Logo

„Fízl byl v našem klukovském světě něco, co byl jinde zlý duch. V našich představách nebyl přítomen jen jako určitá reálná hrozba klučičích výprav do cizích zahrad či všelijakých jiných nezbedností, ale znamenal i zosobnění jakési tajemné, hrůzostrašné moci, která nás děti a později školáky obklopovala v zemi plné strašidel, jež si říkala Československá socialistická republika. Husák, jehož nestvůrná tvář na nás shlížela den co den ze stěn školních učeben, byl nadreálný, a tím pádem všemocný zloduch a fízlové byli hrozní v tom, že byli služebníci těchto démonů – stála za nimi neviditelná, všeobjímající a všepostihující moc,“ uvádí autor.

Účinkuje: Igor Bareš

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2014.

autor: jvk
Spustit audio