Petr Brukner: Budeme hrát tak dlouho, dokud budou lidi chodit a dokud my budeme chodit

4. květen 2018

Fotografování, tvorba pozoruhodných koláží a Divadlo Járy Cimrmana. To jsou základní stavební kameny velmi aktivního života herce Petra Bruknera. Právě slaví 75. narozeniny. Přeje si k nim hlavně zdraví. Rozhodně nechce dostat od dětí dotykový telefon, moderní techniku totiž vytrvale odmítá.

Lepím dohromady objekty, které se nikdy nemohly setkat

Spoustu kolážistů pracuje v počítači a to je velmi jednoduché, počítač totiž umožní prakticky všechno. Ale Petr Brukner pracně stříhá, vyřezává a lepí. „Vybírám si klasické obrazy. Třeba na Manetovu Snídani v trávě mám asi třicet různých variant. Dolepím tam věci, lidi a situace, které spolu absolutně nesouvisí, ale vždycky tam musí být vtip. Asi bych to měl nazvat spíš fóráže,“ říká.

Výstavu koláží Petra Bruknera můžete aktuálně vidět v Plzni v kavárně Kafe a ... v Jetelové ulici na Slovanech.

Na první foťák jsem si musel vzít půjčku

Petr Brukner fotí už dlouhá léta a stejně jako se brání počítačům nebo smartphonům, dlouho odolával i digitálnímu fotoaparátu. Ještě donedávna fotil na klasický kinofilm. Stálo ho to spoustu času a peněz. „Ta fotka z kinofilmu je ale prostě jiná. Je nedokonalá a proto se mi tak líbí,“ dodává Brukner. Fotí hlavně portréty známých lidí, herců, výtvarníků i politiků.

Oprašovačky musí být

Divadlo Járy Cimrmana hraje zhruba dvacet představení v měsíci. Role jsou alternované, takže na každého vyjde asi tak 10 - 12 představení a to je podle Petra Bruknera tak akorát. „Vezměte si, že se třeba po dvou dnech vrátíte ze zájezdu a hned  druhý den znovu hrajete. Jsme už všichni opravdu v letech a je to velmi namáhavé.“ Celé divadlo už přiznává, že se těší na prázdniny. S texty Petr Brukner problémy nemá, vše je v hlavě uloženo bezpečně. Přesto, když si někdo z členů řekne o tzv. oprašovačku, ostatní neremcají a zkouška, která má za úkol, připomenout třeba dlouho nehranou hru, se uskuteční. „Když hraju, odjíždím asi ve tři čtvrtě na pět z domova z Brandýsa. Mezi 18. a 18:10 musíme být všichni v šatně. Kdo přijde pozdě, platí pokutu. Velice přísně drží kasu Miloň Čepelka,“ prozrazuje zákulisní zvyklosti herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner.

Jak se seznámil s manželkou, kolik má dětí a vnoučat, jak vzpomíná na rodný Písek a kterou hudbu miluje nejvíce? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: iko
Spustit audio