Padělatel kamioňák nebo duch Jana Zrzavého. Nová podcastová série Umění padělat vzdělá i pobaví

11. prosinec 2023

V padělatelském světě se točí opravdu velké peníze, proto se také poměrně často dozvídáme o nejrůznějších kauzách, které neminou leckdy ani slavné osobnosti. Jak se ale dá vůbec rozeznat originál? Kdo je pachatelem a kdo poškozeným? A proč znalci vydávají rozdílná stanoviska? Nejenom na to se zaměřuje nová podcastová série Českého rozhlasu Vltava s názvem Umění padělat.

V podcastovém světě se nejvíc poslouchá, jak někdo někoho zavraždil.
Jaroslava Haladová

„Zhruba před rokem jsme si říkali, že by bylo zajímavé vyvinout pro Vltavu nějakou sérii s kriminální nebo pátrací záplatkou. A zároveň jsme si říkali, že vzhledem k tomu, o čem Vltava vysílá, se budeme držet ve světě umění. Společně nás tedy napadlo, že bychom se mohli zabývat právě paděláním,“ líčí počátky této podcastové série šéfredaktorka Vltavy Jaroslava Haladová. A jak se jí výsledná podoba podcastu líbí? „Přiznám se, že se mi líbí celá ta forma. Podcast je udělaný pomocí rozhlasového storytellingu, kterým provází Tereza Hofová, která sama z osobních důvodů pátrá – což se dozvíte v prvním díle… Dozvíte se, jak funguje trh s padělky, jaké triky padělatelé používají a kromě toho, že se vzděláte, tak se zároveň i trochu pobavíte, protože některé ty situace jsou úplně bizarní.“

Velký padělatelský byznys

„Ten problém je docela velký. Některé odhady říkají, že až 40 % umění, které je na trhu, jsou padělky. Ale záleží na tom, jestli se díváme na trh s uměním v institucích, galeriích a aukčních domech, nebo jestli bereme do úvahy i prodej skrz internet, protože tam se podle dohledatelných zdrojů prodává nejvíc falz. Je skvělé, že takový podcast vznikl, protože může toto téma otevřít a přinést informace o problému falz veřejnosti,“ říká podcastový kreativní producent Damian Machaj.

Startuje podcast Umění padělat. Režisér a autor námětu Damian Machaj

A s jakými příběhy se tedy můžeme v nové podcastové sérii potkat? „Vytáhl bych asi dva příběhy. Příběh padělatele – řidiče kamionu, který padělal valašské mistry, čímž si přivydělával na to, aby mohl svým synům zabezpečit hokejovou kariéru. A druhá kauza má až takový duchařský rozměr. Padělatel tvrdil, že maluje obrazy umělců, konkrétně Jana Zrzavého, skrze to, že do něj vstupuje jeho duch,“ láká na poslech posluchače a posluchačky Damian Machaj.

Je náhoda, že se tvůrci jako hlavní tvář vybrali právě Terezu Hofovou? Jak jednotlivé díly vznikaly? A jak si vedou další vltavské podcasty? Poslechněte si celý rozhovor s Jaroslavou Haladovou a Damianem Machajem.

Originální umělecké dílo, nebo bezcenný padělek?
Poslechněte si všechny díly podcastu Umění padělat.

autor: nav
Spustit audio

Související