Omezená bezletová zóna je přesně to, k čemu teď má dojít, říká bezpečnostní expert Svárovský

9. březen 2022

Vojenští experti vyzývají NATO k ustavení alespoň částečné bezletové zóny nad Ukrajinou, volá po tom i tamní prezident Volodymyr Zelenskyj. Co by to znamenalo pro další vývoj války? „Omezená bezletová zóna je přesně to, k čemu teď má dojít,“ věří bezpečnostní expert Martin Svárovský. Podle něj by zóna chránila uprchlíky a humanitární pracovníky. Naopak politický geograf Jan Kofroň bezletovou zónu odmítá s tím, že by to vtáhlo Západ do války s Ruskem.

„Je možné zřídit omezenou bezletovou zónu nad západem Ukrajiny, možná až s koridorem do Kyjeva,“ předpokládá Svárovský, vedoucí programu bezpečnostních strategií Bezpečnostního centra Evropské hodnoty.

„Zde ruské letectvo zatím neoperuje, takže zóna by chránila uprchlíky, humanitární koridory, distribuční cesty pro humanitární a vojenskou pomoc i vojenské velení země,“ navrhuje.

Vždy bude vznikat otázka, jestli ruské letadlo, které vypouští raketu nebo bombu těsně za zónou, už je ten legitimní cíl, nebo ne.
Jan Kofroň

Politický geograf Kofroň z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ale varuje, že i omezenou bezletovou zónou vstoupíme do konfliktu s Ruskem:

Jan Kofroň, politický geograf

„Ani si nejsem jistý, k čemu by zóna sloužila, protože většinu civilních obětí nepůsobí letecké údery, ale dělostřelectvo.“

„Také bude vždy vznikat otázka, jestli ruské letadlo, které vypouští raketu nebo bombu těsně za námi určenou zónou, už je ten legitimní cíl, nebo ne. Navíc naděje na eskalaci konfliktu není nulová a je naopak poměrně velká,“ vysvětluje politický geograf.

Zahájení letecké konfrontace z ruské strany a priori nepovažuji za negativní. Věřím, že Ukrajina vede válku i za nás a je to věc hodnotová.
Martin Svárovský

Otázka, zda by se ruský prezident Vladimir Putin pustil do konfliktu s mnohem vyspělejším západním letectvem, je velmi sporná, namítá Svárovský:

Martin Svárovský, bezpečnostní expert

„I kdyby k tomu došlo, tak já to zahájení letecké konfrontace z ruské strany a priori nepovažuji za negativní. Protože věřím, že Ukrajina vede válku i za nás a je to věc hodnotová.“

To, že by Západ zřídil bezletovou zónu, by ještě neznamenalo vyhlášení války, míní Svárovský, pokud by se tedy k válce nerozhodlo přímo Rusko. Podle něj je ochrana humanitárních dodávek a koridorů dostatečný důvod, proč zónu vyhlásit.

Chceme-li vstoupit do války na straně Ukrajiny, tak to nedělejme nějakou bezletovou zónou, ale jděme do toho natvrdo.
Jan Kofroň

„Chceme-li vstoupit do války na straně Ukrajiny – a já neříkám, že to je špatné rozhodnutí , tak to nedělejme nějakou bezletovou zónou, ale jděme do toho natvrdo. Ale řekněme si, že to může skončit jadernou válkou a stamiliony mrtvých,“ upozorňuje Kofroň.

Čtěte také

I problémy kolem dodání starých letounů MiG-29 Polskem vyvolávají v politickém geografovi skepsi k bezletové zóně.

„Ono to skutečně může skončit horkou válkou. A pokud mají Poláci i Američané problém dodat tyto stroje, tak mi nepřijde, že by měl někdo chuť tvořit bezletovou zónu,“ shrnuje Jan Kofroň.

Zásadně nesouhlasím s tím, že by bezletová zóna byla nějaký spouštěč ruské jaderné odpovědi.
Martin Svárovský

„Ve všech bodech se s kolegou shoduji,“ reaguje analytik z Evropských hodnot.

„Zóna není jediné ani samospasitelné řešení. Ale zásadně nesouhlasím s tím, že by šlo o nějaký spouštěč ruské jaderné odpovědi podle ruské jaderné doktríny. Je to hra na strach,“ dodává Martin Svárovský.

Poslechněte si všechny argumenty pro a proti, ptá se na ně Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci

Související