Olomoucké Divadlo Tramtarie dnes uvede ve světové premiéře původní rozhlasovou hru PESCHO. Ukazuje důsledky boje o vodu

8. květen 2019

Publikum olomouckého Divadla Tramtárie dnes v podvečer čeká světová premiéra původní rozhlasové hry Marka Epsteina PESCHO. Téma je podle tvůrců velmi aktuální - nedostatek pitné vody, novodobá totalita a narušené lidské vztahy. Režie divadelní inscenace se ujal Petr Mančal, který pracoval i na její rozhlasové podobě

„Divadlo se tvoří teď a tady. Tvoří úplně jiný prostor ve vašich očích, myslích a srdcích,“ vysvětluje rozdíly při rozhlasovém a divadelním zpracování Petr Mančal.
„V rozhlase máte možnost pracovat audioakusticky se zvuky, ruchy, hudbou, ale je to úplně jiná disciplína. Já si pokaždé uvědomuji, když pracuji v rozhlase a pak pracuji v divadle, jak opravdu jdu do prostředí, které používá jiný jazyk a řeč,“ popisuje režisér.

Děj se odehrává v blízké budoucnosti a je až příliš aktuální. Jak získat ztracenou pitnou vodu a v přeneseném slova smyslu všechny důležité zdroje k životu. „Základní téma je v podstatě jednoduché. Jak vrátit lidem vodu a opět ji vrátit lidem, když jim ji vzala jedna nadnárodní korporace. Díky té vodě také najít nějaké živoucí vztahy a díky živé vodě najít vztah sám k sobě,“ přibližuje Mančák. Celá hra je podle Petra Mančáka o žízni těla a duše.

PESCHO - nová inscenace původní rozhlasové hry v divadle Tramtárie

Inscenace filmového scenáristy, spisovatele a dramaturga Marka Epsteina kombinuje žánr antiutopie s detektivkou. Otevírá ekologická a společenská témata.

Marek Zahradníček hraje jednu z hlavních rolí, terénního botanika Tonyho. Pro něj osobně se nejedná o sci-fi ale o velmi aktuální téma. „Bez vody nemůžeme být, nemůže existovat svět. Učíme to ty naše nejmenší ve škole a je také otázka, jak k tomu budeme přistupovat my dospělí a jestli už není pozdě.

Inscenace s názvem Boj o přežití: P.E.S.CH.O! je čtvrtou a zároveň poslední premiérou Divadla Tramtárie v této sezoně.

autor: bam
Spustit audio