„Odpuštění je proces a dlouhodobá práce.” Ridina Ahmedová připravila nový podcast Odpustit?

29. prosinec 2023

Odpustit? je nová šestidílná podcastová série Ridiny Ahmedové o lidech, pro které je těžké odpustit nebo touží po odpuštění. „Téma mě napadlo během covidu. Třeba moji kamarádi umělci přišli o bydlení, neměli práci. Místo placení nájmu to zabalili a odjeli na chalupu, kde neměli vodu nebo elektřinu. Leccos se nám hatilo. Nemluvě o tom, že řada lidí přišla o nejbližší. A v téhle situaci jsem přemýšlela, jak se s takovými ranami smiřovat,” popisuje námět autorka nového podcastu.

Podcast Odpustit? nabízí pět rodinných dramat spojených s odpuštěním. Otevírá nesnadná témata jako ztráta dítěte, šikana, exekuce, závislosti, vězení, fyzické napadení nebo smrt. „Před natáčením jsem měla zkreslené představy. Trochu jsem si myslela, že když se mi něco stane, tak odpustím a přijde nějaká úleva. Ta série mě hodně vyvedla z omylu. Je to proces. Je to moje práce, která je dlouhodobá. Ti lidi na sobě pracují a postupně se jim něco daří pouštět, krok po kroku,” vysvětluje Ridina.

Čtěte také

Hudebnice a performerka Ridina Ahmedová stojí již za úspěšnou autorskou sérií Sádlo na Radiu Wave, která se věnuje tlaku na ženský vzhled. Nový podcast Odpustit? vznikl pro platformu mujRozhlas a stanici Český rozhlas Plus opět pod vedením kreativní producentky Veroniky Ruppert.

Je odpuštění vždy jediná cesta? A kde se hledá respondentstvo pro podcast s tak těžkými tématy? Poslechněte si celý rozhovor s Ridinou Ahmedovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.