Obchodování s mateřstvím není možné, říká Válková. Touha po dítěti je ale ohromná, dodává Decroix

3. duben 2024

Náhradní mateřství může posloužit bezdětným párům jako poslední možnost, jak se dostat k vytouženému dítěti. Na druhé straně se může stát prostředkem k vykořisťování nejchudších a nejzranitelnějších lidí. V Česku by chtěla vláda stanovit zákonem podmínky, které by náhradní mateřství regulovaly. Do jaké míry je ale regulace potřeba? V Pro a proti diskutují poslankyně Eva Decroix (ODS) a Helena Válková (ANO).

Čeští koaliční i opoziční poslanci se shodují, že regulace náhradního mateřství je v Česku nutností. Reprodukční kliniky se pohybují v šedé zóně a některé jsou podezřívané, že jednají neeticky.

„Nelze vyloučit, že některé náhradní matky se k tomuto uchylují z důvodu sociální nebo finanční tíže a nouze. To je špatně, protože pak je to opravdu obchodování,“ upozorňuje poslankyně Decroix.

Čtěte také

Legislativní návrh Heleny Válkové ještě v minulém roce náhradní mateřství zcela zakazoval. Nyní ale připouští situace, na které by se nevztahoval: „V určitých zdravotně indikovaných případech, kdy žena například nemůže mít dítě, protože se narodí buď bez dělohy, nebo není schopna produkovat vajíčka,“ vyjmenovává.

Vysvětluje, že zákaz platí pro „vyrábění dětí na zakázku“, jelikož je přesvědčena, že „nikdo nemá právo na dítě“. Poslankyně Decroix to nerozporuje, zároveň ale upozorňuje, aby se tato problematika vnímala citlivěji.

Hovořila jsem s policisty a říkali: „Napište nám jasně do obchodování s lidmi novou skutkovou podstatu k náhradnímu mateřství.“
Helena Válková (ANO)

„Pojďme neubližovat lidem, kteří se takto rozhodnou,“ vybízí. Jakoukoliv regulací nezabráníme situaci, kdy je touha páru po dítěti ohromná. Pokud to celé zakážeme a začneme o dítěti hovořit jako o výrobku, tak se rodiče rozhodnou absolvovat celý proces v zahraničí,“ domnívá se Decroix.

Prokázaní trestu

Velkou pozornost vyvolal nedávný případ, kdy mezinárodní gang přivážel do Česka chudé Ukrajinky, které dostávaly zaplaceno za to, že se vzdají svých dětí. Policie tento případ odložila, protože bylo těžké prokázat trestnost. Poslankyně ale ujišťují, že se podobným situacím podaří do budoucna zabránit.

Nezabráníme lidem, aby měli touhu po dítěti. Pokud tomu ale nedáme jasná pravidla, tak nejsme civilizovaná společnost.
Eva Decroix (ODS)

„Hovořila jsem s policisty a říkali: ‚Prosím vás, napište nám jasně do obchodování s lidmi novou skutkovou podstatu k náhradnímu mateřství.‘ Teď to máme napsané, stačí to jenom vložit do legislativního procesu,“ podotýká Válková.

Čtěte také

Poslakyně Decroix ale znovu upozorňuje na složitost problematiky: „Nezabráníme moderní medicíně, aby se dál vyvíjela. Stejně tak nezabráníme lidem, aby měli touhu po dítěti. Pokud tomu ale nedáme jasná pravidla, tak nejsme civilizovaná společnost, protože dochází ke komercializaci.“

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , fos
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.