Nový královéhradecký primátor se seznamuje s chodem magistrátu i se svou kanceláří

5. listopad 2018 13:22

Nový primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek za ODS se po úterním potvrzení ve funkci naplno pustil do poznávání svého nového pracoviště - tedy magistrátu. Z malé kanceláře v budově farmaceutické fakulty se přesunul do kanceláře výrazně větší - primátorské. Reportér Tomáš Lörincz se do ní vydal na návštěvu s mikrofonem.

Rozhovor s budoucím primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem. Prioritou je Velké náměstí

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Budoucí koalici na královéhradeckém magistrátu budou připravovat hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení. Strany spolu už podepsaly předkoaliční smlouvu.

Nová kancelář primátora Alexandra Hrabálka je několikanásobně větší, než ta, ve které seděl ještě na fakultě. A je také vybavena moderním nábytkem a křeslem pro primátora, o které se ve volbách svádí tuhý boj: „Hodně se mluví o křeslu primátora. Ale je pravda, že se soupeří spíš o ten post, než o vlastní židli. Ale když jsem se na ni poprvé posadil, tak jsem zjistil, že například područky mi velmi vadí při psaní na počítači. A pokusím se s tím něco udělat, aby se mi dobře pracovalo."

Tedy tohle je první změna o které Alexandr Hrabálek ví, že bude chtít jistě v kanceláři udělat: „Zase je to křeslo poměrně zachovalé. Vzhledem k tomu, že jsem přišel z akademického prostředí, kde těch prostředků nebylo mnoho, tak jsem zvyklý šetřit. Nechtěl bych vyhodit peníze hned, když přijdu, za tak nepodstatnou věc, jako je židle."

Kancelář primátora Hradce Králové

Některé části výzdoby kanceláře primátora zůstaly. Je tu například vidět bronzová medaile hokejového extraligového týmu a také prapory a vlajky města a států Evropské unie. To vše tady zůstane?
„Já si myslím, že to do primátorské kanceláře patří. Jednak jsem na to byl zvyklý, protože za primátorem Finkem jsem často chodíval, ještě když jsem měl funkci na fakultě, a to místo si bez oněch vlajek už vlastně neumím vůbec představit."

Tři velké květiny jsou zatím v kanceláři. „Květiny, to je pro mne trošku problém, protože za předpokladu, že budu mít někoho, kdo se o ně bude starat, tak je mám rád. Nejsem zvyklý kytky zalévat, ale věřím, že má asistentka se o ně postará."

Kancelář primátora Hradce Králové

Zmíněná asistentka Jitka Hendrychová na svém místě zůstává. Pracovala pod bývalým vedením města a nový primátor na ni dostal hned dvě doporučení: „To mne samozřejmě těší, ale vůbec netuším od koho ta doporučení přišla," diví se. A na květiny prý určitě přijde řada.

Postupně si sedají i další organizační věci. Pro primátora ranní káva bez cukru a bez mléka, pošta. Už po několika dnech z toho začínají být tradiční rituály.

Do toho řada schůzek a jednání. I ta jsou prý skvěle připravena. Pochválil svou asistentku primátor Alexandr Hrabálek: „Já jsem s její prací velmi spokojen. A byl bych rád, kdyby byla ona také spokojena s mou prací."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související