New-York, Berlín, Praha. Divoká jízda i osobní dokument. Představujeme knihu City Primeval

27. leden 2018

Undergroundová scéna New Yorku, Berlína a Prahy očima klíčových výtvarníků, hudebníků, básníků, designérů, filmařů nebo performerů. To je kniha City Primeval, která přináší unikátní svědectví o životě subkultur a proměnách umění od 70. let do současnosti.

V ArtCafé o ní mluvili její autoři -  australský spisovatel a básník Louis Armand a newyorský fotograf Robert Carrithers: „Chtěl jsem představit New York, Berlín a Prahu očima sedmdesáti umělců – spisovatelů, fotografů, filmařů a dalších tvůrců. Chtěl jsem ukázat, jak tahle města ovlivnila jejich umění, i to, jak oni svojí tvorbou ovlivnili je. Důležité pro mě taky bylo najít vzájemné vztahy mezi těmito městy. To, jak se v čase proměňovaly a jak se inspirovaly navzájem.“

Iggy Pop in NYC 1986

S nápadem na knihu před několika lety přišel spisovatel, básník a současný šéf Centra kritické a kulturní teorie na pražské Filozofické fakultě Louis Armand. Kniha měla původně být katalogem, nakonec se ale stala velmi osobním svědectvím o městech a uměleckých aktivitách jejích subkultur. „Důležité bylo, že Robert v New Yorku, v Berlíně i v Praze po určitou dobu žil. Jeho tvorba jasně ukazuje, jak silně atmosféra New Yorku tehdejší umělce formovala. Kniha je dokumentem jeho osobní cesty. Dokumentuje jeho setkání s řadou lidí, kteří určovali dění na alternativní scéně 70., 80. i 90. let.“

New York 80. let: Svoboda, neomezené možnosti i pád do propasti

Robert Carrithers: Umělecké vření 80. let a Club 57

02585126.jpeg

Hostem Odpolední session byl fotograf a filmař Robert Carrithers. V pražské Fotograf Gallery můžete až do 20. dubna navštívit výstavu jeho fotografií z legendárního uměleckého inkubátoru Club 57.

Čtěte takéNewyorská klubová scéna na fotografiích Roberta Carritherse

V New Yorku Robert jako fotograf spolupracoval například s malířem Jeanem Michelem Basquiatem, Andy Warholem, básnířkou a výtvarnicí Lydií Lunch nebo zpěvákem Iggy Popem. Ti všichni přispěli do knihy, stejně jako hudebník a člen kultovní postpunkové kapely Khmer Rouge Phil Shoenfelt. Jeho povídka „Junkies on Surfboards“ je jen jedním ze střípků, který podává svědectví o divokém životě newyorských umělců, překračujících hranice a odvrhujících veškeré společenské normy.

„Povídka Junkies on Surfboards je část newyorské trilogie, jejíž dva díly už byly přeloženy do češtiny. Pod názvem Až na dřeň je vydalo nakladatelství Maťa. Je o mladíkovi, který se ocitne v bizarním, extrémním světě dolního Manhattanu. Setkání se striptérkou ho uvrhne do víru šílenství, do života nočních klubů a drogové závislosti. Pád je tak hluboký, že volba je nakonec zcela jasná: co nejdřív New York opustit, nebo umřít,“ řekl Phil Shoenfelt ve vltavském ArtCafé.

Robert Carrithers: John Sex

Wendersovo Nebe nad Berlínem jako symbol dekadentního Berlína

Berghain, berlínská Mekka taneční hudby přístupná jen vyvoleným. Dovoleno je vše, ale opovažte se fotit

Kultovní berlínský klub Berghain

Sláva, prestiž i popularita kultovního berlínského klubu každým rokem stoupají, ovšem jeho osud i původní účel jsou nyní vlivem turistů v nebezpečí. Co stojí za jeho slávou a jak se dostat mezi vybrané hosty, kteří budou vpuštěni dovnitř? Reportáž z místa natočila Veronika Vlachová.

Intenzita New Yorku nakonec přivedla Roberta i Phila do Berlína, kde se opět stali součástí tamní alternativní scény. Dokonalý symbol dekadentní atmosféry Berlína 80. let pro Roberta představuje člen kultovní formace Crime and the City Solution Rowland Howard, kterého známe třeba i ze závěrečné scény nezapomenutelného filmu Wima Wenderse Nebe nad Berlínem: „Rowlanda jsem neznal osobně, ale symbol Berlína z něj bezpochyby udělal Wendersův film a jeho enormní mezinárodní úspěch. Jeho sólová scéna s kytarou v dekadentním nočním klubu, jeho dokonale androgynní zjev, to bylo něco velmi autentického a sensuálního, co se lidem vrylo pod kůži. Paradoxní ale je, že Rowland v Berlíně nikdy nežil, žil v Londýně,“ doplnil fotograf a autor knihy City Primeval Robert Carrithers.

Praha devadesátých let? David Černý, Jaroslav Rudiš i Lucie Bílá

Čtěte takéBluesman do morku kostí – to je britský hudebník Phil Shoenfelt

Všichni tři – Robert, Phil i Louis  - se na začátku 90. let usadili v Praze. I vzpomínky na neopakovatelnou dekádu v srdci Evropy zhmotnili v knize City Primeval. Prahu divokých devadesátek v ní zachytili třeba očima výtvarníka Davida Černého, skladatele Varhana Orchestroviče Bauera nebo spisovatelů Jaroslava Rudiše a Tobiáše Jirouse.

Součástí knihy je ale třeba i vzpomínka na českou popovou divu Lucii Bílou nebo exotického frontmana dnes už neexistující kapely Šum svistu Dana Nekonečného. „Tihle dva nikdy nepatřili k undergroundu, ale oba dobře vystihují tehdejší atmosféru a specifický spirit Prahy devadesátých let. Oba tehdy představovali něco originálního, jedinečného, přestože už tehdy začínali být komerčně úspěšní,“ shodli se pozvaní hosté.

Kniha City Primeval, představená letos na Czech Design Weeku, bude dál žít svým životem. V průběhu roku 2018 by měla vzniknout výstava, kterou spolu připraví umělci zachycení v knize. Představit by jí měli jak jinak než v New Yorku, Berlíně i Praze.

Celý záznam pořadu včetně dalších hostů a hudby podle výběru Jonáše Kucharského si můžete poslechnout zde:

Spustit audio