Nespavost je nejčastější porucha spánku spojená s onemocněním covid-19, říká lékařka

21. leden 2022

Národní ústav duševního zdraví aktuálně pracuje na nové studii, která mapuje poruchy spánku v souvislosti s onemocněním covid-19. „Důvody pro vznik studie jsou dva. Tím hlavním je zmapovat, jaké spánkové poruchy nebo příznaky se přímo pojí s onemocněním covid-19. Zároveň se v druhé fázi výzkumu budeme zaměřovat i na to, jaký vliv tam hraje samotná pandemie a protipandemická opatření,” říká Tereza Dvořáková z Národního ústavu duševního zdraví.

A jaké poruchy spánku jsou zatím spojovány s onemocněním covidu-19? „Ukazuje se, že jednoznačně tou nejčastější je nespavost, a to jak krátkodobá, tak dlouhodobá. Někdy je to jenom v té akutní fázi onemocnění, ale u řady pacientů poté přetrvává týdny i měsíce. Může to být jak ve smyslu, že mají problém usnout, tak naopak, že se extrémně často budí. Potom je to celé spektrum obtíží. Je to nadměrná spavost, noční můry a nadměrně živé sny nebo i poruchy chování ve spánku,“ vysvětluje odbornice.

„Poruchy chování ve spánku mohou být mluvení ze spaní nebo gestikulace. Občas si to lidé ani neuvědomí. Buď jim to řekne okolí nebo zjistí, že v noci shazují skleničku, kterou mají vedle postele. Jsou i případy, že přímo spadnou z postele. Často je to v návaznosti na sen. Mohou předvádět to, co se jim zdá. A to znamená, že mohou klidně za spaní hrát karty, což se nám konkrétně stalo i u nás na oddělení,“ uzavírá Dvořáková.

Promítla se probíhající pandemie i do samotného obsahu snů, které se nám zdají? Poslechněte si celý rozhovor s lékařkou Terezou Dvořákovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka