Nepravděpodobný americký hrdina. Režisér Woody Allen dnes slaví pětaosmdesátiny

Počítač nemá rád a scénáře ke svým filmům už přes padesát let píše na psacím stroji. I takový je Woody Allen. Čtyřnásobný držitel Oscara právě dnes slaví pětaosmdesáté narozeniny.

Rodilý Newyorčan, který filmy rád natáčí ve svém rodném městě – a mnozí diváci díky němu město za velkou louží začali milovat. Takový je Woody Allen. Oscara ale získal i za film natočený v Evropě - Půlnoc v Paříži z roku 2011.

Americký režisér se nebojí parodie ani satiry. Typickou postavou jeho filmů je neurotický smolař, ve kterém kritici vidí samotného Allena. Jako třeba ve snímku Annie Hallová z roku 1977, za který získal celkem čtyři Oscary. Na jejich předávání se Allen neobjevil.

Introvertní hvězda

Pro ceny si většinou nechodí, a raději dává přednost pravidelnému hraní se svou kapelou New Orleans Jazz Band. I když, jak tvrdí v dokumentu s názvem Woody Allen, je příšerný hráč: „Chtěl bych být velký muzikant, ale nemám na to. Jsem na tom jako slabší tenista – prostě hraju, hraju na svůj klarinet, ale přál bych si v tom být skvělý.“

České publikum ale jazzmana Woodyho Allena ohodnotilo dlouhým potleskem, a to na pražském koncertě před dvanácti lety. Jako režisér zásobuje diváky novým filmem skoro každý rok. Jeho nejnovější komedie Festival pana Rifkina, by se v kinech měla objevit na konci ledna.

autoři: Jiří Štefl ,
Spustit audio

Související