Nemám problém odstoupit. Ale až po doběhnutí přijímaček, říká šéf Cermatu k chybě v online systému přihlašování na střední školy

1. únor 2024

Digitální systém přihlašování na střední školy měl začít fungovat dnes v noci. Zatím se ale stále nerozběhnul. Krátce před plánovaným spuštěním se totiž ukázalo, že systém má chybu. „Kdyby se začalo testovat dřív, tak je velká pravděpodobnost, že by se na tuto chybu dříve přišlo. Ale vzhledem k tomu, že jsme začali vyvíjet ten systém až v říjnu, tak jsme dělali, co jsme mohli,“ říká ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Když jsme spolu o spuštění digitálního přihlašovacího systému mluvili před pár týdny a já jsem se ptal, jestli se to stihne, tak jste řekl, že stihne, protože musí. Kde se stala chyba?

Problém nastal v tom, že jsme v čas neodhalili chybu ve zdrojovém kódu toho systému. Bohužel jsme na ni narazili až při posledních testech včera večer. A byť programátoři tu chybu přes noc opravili, tak měla dopad do více částí systému a v podstatě je žádoucí, abychom znova udělali penetrační testy, tedy znovu prověřili bezpečnost toho systému, protože tou opravou chyby se měnila část zdrojových kódů a teoreticky by v nich mohla vzniknout chyba. Takže až znovu otestujeme bezpečnost, tak potom ten systém uvolníme veřejnosti.

Čtěte také

Kdy ten problém odstraníte a kdy systém začne fungovat, tedy od kdy bude možné přihlásit se na střední školu na internetu?

Předpokládáme, že by to mělo být během zítřejšího večera, ale bude záležet na externích subjektech, které nám budou ty testy dělat.

Za přijímačky je odpovědný Cermat, který vy vedete. Zvažujete vyvodit osobní odpovědnost z toho, že digitální přihlašovací systém zatím nefunguje?

Já nemám problém s tím, abych kvůli tomuto problému odstoupil. Nicméně nemá smysl o tom mluvit v tuto chvíli, protože potřebujeme ten systém rozjet a hlavně potřebujeme, aby proběhlo celé přijímací řízení. Obávám se, že v tuto chvíli není k dispozici nikdo jiný, kdo by to mohl relevantně dotáhnout do konce. Takže pokud to celé doběhne v květnu v červnu, nemám potom problém, ať už s tím, že odstoupím dobrovolně, nebo když mě pan ministr odvolá.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

Spustit audio

Související