Našli jsme Buddhovo město, tvrdí nepálští archeologové

Rodiště prince Siddhárthy Gautamy neboli Buddhy najdeme na jihu Nepálu a kousek odtud místo, kde žil a odkud odešel do „bezdomoví“. Kde ale stálo pravé Kapilavastu, není jisté. O místo Buddhova mládí se přou dvě lokality, jedna v Nepálu a druhá za hranicemi v Indii. Nejnovější archeologické průzkumy ale ukazují, že právě nepálská vesnička Tilaurakot by mohla být tím pravým místem.

Stojím na okraji výkopu, všude je spousta prachu a tam dole mi archeolog ukazuje sondy, které naznačují, že právě zde stálo před dvěma a půl tisíci let město. Nikdo tady nepochybuje o tom, že šlo o legendární Kapilavastu, město Buddhy.

Čtěte také

„Na vykopávkách pracujeme od ledna. Odkryli jsme řadu staveb z různých dob. Nejvíce z období před šesti sty lety, to jsou všechny ty cihlové základy. V době, kdy tady žil Buddha, se ale z cihel nebo kamene nestavělo, všechny budovy byly ze dřeva a hlíny,“ vysvětluje archeolog Jagat Potwal.

Ostrov klidu

„Procházím rozsáhlým areálem. Slunce žhne a milosrdný stín je jen pod rozložitými stromy. Místo je prodchnuté jakýmsi zvláštním klidem, je jako ostrov obklíčený políčky a mokřady.

Chrám bohyně Majadevi v Lumbíní

Pokud jsou předpoklady archeologů správné, právě tady před šestadvaceti stoletími žil princ Siddhárta, který později vstoupil do dějin jako Buddha.

„Je tady řada významných pozůstatků ze Sidhártovy doby, například zbytky jižní brány. Jsme přesvědčeni, že toto je ta pravé Kapilavastu,“ tvrdí Jagat Potwal. „Legenda říká, že nedaleko města tekla řeka. Ta tady je, stejně tak jezero, o kterém se mluví. Všechno ukazuje sem.“

Čtěte také

Buddhovo rodiště

O to, kde stálo královské město Kapilavastu, se vedou spory. Na místě Buddhova narození se ale shodnou všichni. Je jím Lumbíní na jihu Nepálu. Pomyslným středem Lumbíní je zvláštní bílá hranatá stavba, chrám bohyně Majadevi.

Nepálští archeologové nepochybují, že odkryli pozůstatky starověkého města Kapilavastu

Stojím před vstupem s dalšími desítkami dalších. Dlažba rozpálená sluncem pálí do chodidel. Had lidí se sune dovnitř chrámu. Stojí přímo na místě, kde se měl princ Siddharta narodit.

„O dvě stě patnáct let později sem do Lumbíní přišel král Ašoka, navštívil Buddhovo rodiště a vztyčil tady kamenný sloup s nápisem potvrzujícím pravost místa. Ten tady stojí dodnes,“ vypráví Karma Padney, hinduistický kněží, jehož rodina se o místo Buddhova narození stará po celé generace.

Čtěte také

Místo Buddhova narození je totiž hinduistickým chrámem, stejně tak jeho matka Majedevi je hinduistickou bohyní. Chrám navštíví ročně sto tisíc poutníků, převážně buddhistů. V Lumbíní samotném jich ale žije jen hrstka, většina obyvatel zaprášeného města se hlásí k hinduismu a islámu. Ani Buddha není doma prorokem.

autor: jma
Spustit audio