Národní galerie Praha zve na velkou retrospektivu díla malíře Viktora Pivovarova. Učí nás nepřehlížet maličkosti, říká kurátorka

19. květen 2021

Národní galerie Praha hostí ve Veletržním paláci velkou retrospektivní výstavu díla malíře a ilustrátora Viktora Pivovarova. Expozice pokrývá jeho uměleckou dráhu v plné šíři, od děl vytvořených v rámci neoficiální umělecké scény v Moskvě 70. let až po současnou tvorbu v Praze. S kurátorkou výstavy Julií Bailey natáčel publicista Václav Müller.

Viktor Pivovarov: Moskevská gotika, 2008

Kurátorka Julia Bailey vybrala retrospektivní výstavě název Moskevská gotika. Zároveň se tak jmenuje jedno z děl Viktora Pivovarova. „Moskva je místo, kde se narodil a které jeho dílo velice ovlivnilo. Gotika odkazuje na víc motivů. Například na slavný obraz Americká gotika. Odkazuje také na Prahu, Viktor sem poprvé přijel v roce 1968 – těsně před pražským jarem. A místní gotické stavby na něj silně zapůsobily,“ vysvětluje kurátorka. V Praze se Viktor Pivovarov trvale usadil v 80. letech minulého století.

Výstava obsahuje více než 200 maleb a kreseb. „On ve svém díle spojuje hluboký zájem o filosofii s prvky každodenního života. Učí nás také dívat se na věci kolem nás čerstvým, neotřelým pohledem. A nepřehlížet maličkosti. Doufám, že když si projdete tuhle výstavu, začnete myslet na věci kolem vás a lidi, které známe, s větším zájmem a porozuměním,“ říká kurátorka. Mezi další umělcova zásadní témata patří samota, erotika a vazba na literaturu.

Součástí výstavy je interaktivní studio určené dětem i dospělým, které skrze hru umožňuje hledat souvislosti v umělcově díle. Výstavu Moskevská gotika můžete ve Veletržním paláci navštívit do 21. listopadu.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.