Na pražském Výstavišti vzniká letní scéna. Jatka78 ji plánují provozovat od května do září

23. březen 2021

V Holešovicích vyroste šapitó, které během léta poskytne zázemí Cirku La Putyka, Dekkadancers a Amerikánce režiséra Viktora Tauše. Zahrají si v něm také hostující soubory Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a VOSTO5. Využití najde i pro filmové projekce nebo koncerty.

Čtěte také

Šapitó se šířkou 30 metrů a výškou 15 metrů je vyrobené na zakázku v Itálii. Do Prahy dorazilo již nyní v březnu. Stát bude v zadní, parkové části Výstaviště Praha v Holešovicích. Stan, který zvenku pomaluje výtvarník Lukáš Musil alias Musa, má název Azyl78.

„Své nové letní působiště jsme nazvali Azyl78 proto, že chceme na konci tohoto složitého období poskytnout uprostřed parku střechu nad hlavou nejen svým domácím souborům, ale i celé řadě dalších spřátelených divadel a kulturních projektů. Těšíme se na diváky a chceme je přivítat venku, ale přesto v důstojném divadelním prostředí, které je navíc s ohledem na hygienu bezpečnější,” říká ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

Šapitó bude zvenku bílé s originální velkoplošnou malbou

Diváci by se kromě divadelního a kulturního programu měli dočkat filmových premiér, divadelního běžeckého závodu Velká holešovická či rodinné akce Ukončete nástup, dveře se otvírají. Součástí letní scény bude i hudební doprovodný program a divadelní bar otevřený po celý den.

Azyl78 nabídne prostor pro 500–800 diváků

Jatka78 plánují novou letní scénu provozovat od druhé poloviny května do konce září, a vynahradit tak umělcům i divákům čas, který nemohli trávit spolu. Vše však bude záviset na vývoji pandemie covidu-19 a aktuálních vládních opatřeních.

autor: ech | zdroj: Jatka78
Spustit audio