Na cestách po Africe si člověk uvědomí význam věcí jako voda a klimatická změna, myslí si diplomatka Hybášková

19. červenec 2019

Politička Jana Hybášková působila v řadě zemí na diplomatických pozicích. O Namibii, kde naposledy působila na postu velvyslankyně Evropské unie, mluví spíš z pohledu cestovatelky než diplomatky.

„Dalo mi to hrozně moc. Měla jsem jedinečnou příležitost tři a půl roku žít na planetě a cítit ji. Najela jsem 126 tisíc kilometrů mimo silnice a většinu nocí jsme spali ve stanech nebo jen ve spacácích,“ vzpomíná.

Pomoc podle požadavků vlád

V souvislosti s Afrikou mluví zkušená diplomatka, která také zasedala v Evropském parlamentu, o ekonomické nebo materiální pomoci. 

Tomáš Sedláček: Politici tvrdí, že jsme malý národ, který potřebuje uchránit před neexistující hrozbou

Ekonom Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček napsal řadu ekonomických knih s přesahem do religionistiky, psychologie nebo filozofie a dostal za ně ceny v Česku i v zahraničí.

„Nebýt evropské podpory africkému školství, zemědělství a infrastruktuře, nebyla by Afrika tam, kde je. Nejde o to, jestli pomoc poskytovat, ale jak ji poskytovat co nejúčinněji. Narozdíl od ostatních rozvojových zemí jsou vztahy afrických zemí s Evropou postaveny tak, že pomoc jde vždy na základě požadavku jejich vlád. Kroky, které děláme, jdou téměř vždy dohromady s nimi. Také sami obhospodařují účty, na které pomoc posíláme.“

„Na těchto cestách si člověk uvědomí význam věcí, jako jsou voda, geologie a klimatická změna,“ dodává.

Nejsem diplomat

Hybášková, která působila za Českou republiku i ve Slovinsku, Kataru, Kuvajtu a za Evropu v Iráku, vysvětluje také svoji pozici evropské velyslankyně.

Zlata Holušová: Amerika nezažila svůj komunismus a potřebuje si k němu čichnout

Zlata Holušová

Zakladatelka a ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová je už z povahy své práce vizionářka, zároveň se však zcela odmítá bavit o své budoucnosti.

„V podstatě nejsem diplomat. Když dostanu úkol, například dovést k řešení druhé a třetí kolo nukleárních vyjednávání mezi mocnostmi a Íránem, což byla moje úloha v Iráku, tak to samozřejmě profesně dokážu. Ale jinak myslím, že jsem člověk, který může být pánubohu vděčný za to, že má možnost být u věcí, kde se děje pozitivní změna. Spíš tedy zneužívám svého velvyslaneckého postavení k tomu, abych mohla dělat maximum pro pozitivní změnu,“ uvádí.

Měla jsem štěstí

Jako poslankyně zasedala Jana Hybášková ve Výboru pro zahraniční věci Evropského parlamentu. „Voliči si málo uvědomují, jaká je vlastně práce v Europarlamentu a jak významně mohou naši politici na této platformě ovlivňovat naše životy,“ říká a dodává:

„Měla jsem štěstí, protože se hledal odborník na Blízký východ a stala jsem se dokonce vedoucí delegace pro styky s Izraelem. Myslím, že se mi podařila řada kroků ve vztahu Evropy s Irákem, Izraelem a Sýrií. Velmi jsme se například věnovali tomu, aby nebyla podepsána asociační dohoda se Sýrií. Představte si, že bychom ji dneska měli.“

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Dozvíte se ještě také, jaký názor má Jana Hybášková na zahraniční politiku Spojených států na Blízkém východě. 

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související