Mordy i kuriozity na Starém Žižkově. Jak hříšní lidé města pražského inspirovali dnešní spisovatele?

18. duben 2024

Po úspěchu antologie povídek Krvavý Bronx zachycující zločiny brněnského Cejlu v 19. století, se vydavatelství Druhé město rozhodlo navázat podobným souborem z jiné lokality.

Na motivy černé kroniky podruhé

Krvavý Žižkov

Jak se vraždilo, kradlo, podvádělo, šmelilo, ale i milovalo a žárlilo na Starém Žizkově? To ukazuje soudničkami inspirovaná sbírka povídek Krvavý Žižkov, v níž se spojilo 14 českých autorů. „Uvažovali jsme, že pokud se nám Krvavý Bronx vydařil, tak pojďme vymyslet jiné adjektivum a vydáme ještě jiný Bronx. Až po třech letech jsme pochopili, že problém je v substantivu. Krvavý je v pořádku, ale musíme najít správné místo,“ líčí nakladatel Martin Reiner. A dodává: „I druhou knížku ilustroval známý mladý výtvarník, tentokrát Adam Štěch. A máme opět i předmluvu historika, které se ujala Evy Hájková, jež fantazii jednotlivých autorů poutá v realitě.“

Sami autoři často příběh interpretují jinak, než dobový tisk, nahlížejí na problematiku z odlišné perspektivy, dávají hlas do té doby neviditelným aktérům, ukazují pachatele jako oběť systému, nebo tematizují samotný proces psaní a vzniku „senzačních“ zpráv.

Krvavý Žižkov

Jak si ze staropražských případů volili podněty pro svou tvorbu, na to se pěti ze čtrnácti autorů, kteří do souboru Krvavý Žižkov přispěli, ptala na křtu knihy redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková.

V příspěvku zazní části hudebního doprovodu povídek z antologie, které zpracoval Český rozhlas Vltava a úryvky povídek či soudniček, jež přečetli sami autoři v rámci křtu knihy.

Krvavý Žižkov

Spustit audio

Související