Moje terapie II, epizoda 5: Jde přeprogramovat vzpomínky na zneužití?

2. prosinec 2020

Hrdinkou epizody s názvem Přeprogramovat vzpomínky je Klára. Na terapie chodí už dlouho, předchozí terapeutka jí řekla, že by pro ni bylo možná jednodušší některé věci zapomenout. Bohužel to nejde. Díky rodinné terapii ale Klára potkala Petru a s tíživými vzpomínkami začaly pracovat úplně novým způsobem.

Z dětství si Klára nese traumatický zážitek – znásilnění. Jako čtyřletou holčičku ji sexuálně zneužil její děda. Tuto vzpomínku v sobě uzavřela, mimo jiné i proto, že se jí nedostalo dostatečné podpory od vlastních rodičů, nevěřili jí. V dospělosti pak přišly deprese, sebevražedné myšlenky, nezvladatelné úzkosti.

„Myslela jsem si, že jsem jenom divná, dokud jsem si náhodou nevybavila, co se vlastně stalo,“ popisuje Klára. Na to, že byla jako dítě zneužitá, si vzpomněla díky arteterapii při jedné z hospitalizací. A právě o tom, jak funguje paměť, co se do ní ukládá a jak se s ní dá pracovat, je epizoda s názvem Přeprogramovat vzpomínky. O to se totiž Klára se svou terapeutkou Petrou snaží.

Petra Winnete spoluzaložila v roce 2003 Institut rodinné péče Natama, který vede a kde provozuje klinickou terapeutickou praxi s dětmi (a jejich rodinami) i s dospělými, kteří prošli traumatizujícími zkušenostmi v dětství.

Klára za ní původně přišla s úplně jiným plánem: s manželem se společně snažili zharmonizovat péči o jeho děti z předchozího manželství, navíc začali s Klárou čekat vlastní potomky, rovnou dvojčata. Krátce nato jsem zjistila, že její úzkosti z toho, aby byla dobrý rodič, souvisí s něčím hlubším, než je její současná situace. A proto jsem ji přijala do individuálního programu.

Natáčela Apolena Rychlíková.

Jaká je terapie někoho, kdo potřebuje změnit své vzpomínky? Proč má šanci pomoci lidem, kteří mají svá traumata uložená hluboko v mozku? Jak funguje paměť a jak souvisí Klářiny vzpomínky s jejími záchvaty úzkosti? Poslechněte si pátou epizodu podcastu Moje terapie II.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.