Místo uhlí se dnes v Dolních Vítkovicích melou nápady. Z bývalého výklopníku se stalo Futureum

27. březen 2024

Nejnovější opravenou památkou v ostravských Dolních Vítkovicích je bývalý výklopník a mlýnice uhlí. V kontextu ostatních staveb je to v podstatě mladice. Postavena byla až počátkem 50. let. Produkce Dolu Hlubina už nestačila zásobovat uhlím koksovnu Vítkovických železáren. Bylo tedy nutné uhlí přivážet odjinud, někde ho vyklopit a semlít na prach pro výrobu koksu. Tak to fungovalo až do druhé poloviny 90. let, kdy se provoz zastavil v celých Dolních Vítkovicích.

Budova potom chátrala, ale protože byla důležitou součástí jedinečné cesty, která vedla od těžby kamenného uhlí v dole Hlubina přes úpravnu a výrobnu koksu až po produkci surového železa ve vysokých pecích, došlo nakonec i v jejím případě na rekonstrukci.

Skupina nadšenců, v čele s duchovním otcem proměny Antonínem Šimčíkem, zvolila doslova cestu budoucnosti. Citlivými zásahy proměnili budovu výklopníku a mlýnice uhlí v moderní prostor hrdě navazující na své industriální kořeny. Zachovali maximum technologického vybavení, aby návštěvníci mohli absolvovat prohlídku, která jim objasní cestu uhlí.

Zároveň ale stvořili moderní prostor pro kulturu. Vzniká zde velkorysá fotografická galerie, pořádají se tu workshopy, přednášky či konference. A surové industriální prostředí skvěle funguje také v kontextu tanečních, hudebních či cirkusových představení.

Muzeum i kulturní centrum budoucnosti, takové je Futureum. Plné průmyslové historie i nejnovějších technologií. Informace o dění ve Futureu, o prohlídkách po trase Cesta uhlí i o výstavách v galerii najdete na webových stránkách www.futureum.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.