Miloš Orson Štědroň: Důležitý je pro mě příběh

4. prosinec 2017

14. prosince bude mít na Nové scéně Národního divadla premiéru jeho nová opera Don Hrabal, ve které spisovatele nahlédl skrze optiku jeho „osudových žen“.

Štědroň v rozhovoru popsal, kým pro něj Bohumil Hrabal je a jak se jeho operní hrdina liší od všeobecně zažité představy hospodského pábitele. Chválil představitele titulní role Romana Janála.

Jako skladatel rád hledá divadelní potenciál i v látkách na první pohled nezhudebnitelných, nebojí se českých národních ikon, jako jsou Jan Hus nebo Antonín Dvořák. Cenu divadelní kritiky sklidilo jeho autorské představení Velvet Havel; v kabaretu Krásné psací stroje prolnul několik příběhů osobností spjatých s nakladatelstvím Odeon.

Ondřej Vaculík: Když je něco v nepořádku, mám chuť to opravit

Ondřej Vaculík

Jak překonávat nesnáze tvůrčím způsobem se učil od venkovských zedníků. Byli chytří, zaujatí svou prací a uměli si poradit. Zkušenost s řemeslem, kterému se vyučil, mu v životě pomohla ke skromnosti i nadhledu. Jako jediný ze synů Ludvíka Vaculíka je literárně činný. Jeho první vydaná knížka se jmenovala Stavební deník.

V otázkách věnovaných jeho hudebnímu jazyku vzpomínal Štědroň na cestu od tonálního výrazu přes radikální atonalitu zpět k tonalitě, ovšem „obohacené“, jiné. Zazněly ukázky z jeho představení Velvet Havel, skladba Rock pro kytaru a smyčce nebo hudba k animovanému filmu Somewhere.

Řeč byla také o jeho pedagogické práci na pražské konzervatoři, o mladé generaci a o tom, zda má být hudební skladatel politicky angažovaný. Coby dlouholetý posluchač stanice Vltava poskytl také několik postřehů k novému schématu stanice Vltava.

Miloš Orson Štědroň je uznávanou multidisciplinární osobností: hudební skladatel, klavírista, muzikolog, libretista a pedagog. Z jeho početné tvorby je nejvýraznější linie jevištní. Pro svá díla, která mají často podobu kabaretu či pásma s mluvenou řečí, si sám píše libreta, tematicky se zaměřuje na osobnosti z české literatury, historie či politiky.

Spustit audio