Máte vztah? A mohla bych ho vidět? Čtyřdílný dokuseriál o lásce a partnerských vztazích

31. říjen 2023

Jaká je obecná definice lásky? Jaké techniky používáme, když se chceme seznámit? A proč se na začátku děláme lepšími, než ve skutečnosti jsme? Nový čtyřdílný seriál dokumentaristky Terezy Rekové o seznamování, randění, lásce, zklamání a důvodech, proč to vlastně všechno děláme, přinese skutečné příběhy lidí, kteří aktivně hledají, nebo již našli svoji vysněnou polovičku.

Čtěte také

Seznamování se, randění, rozchody, opětovné návraty, zlomená srdce, beznaděj, naplněná či nenaplněná očekávání, šimrání v břiše, zamilovanost, láska... To všechno jsou věci, které každý z nás důvěrně zná. Zároveň ale každý z nás má svůj styl, každému se líbí něco jiného. Někomu se líbí kluci, někomu holky, někdo má rád vdolky a někdo to rád horké… A někdy to klapne a někdy ne. Co je vaše balící technika? A kdy se vlastně balení přelomí v randění a randění ve vztah?

Vše začíná tím, že se potkají dva lidé, kteří k sobě chovají vzájemné sympatie. Na základě těch pak mohou začít tvořit nějakou formu vztahu. Tito lidé se mohou potkat na různých místech. Kdysi to bývalo třeba na vesnické zábavě, v obchodě či na pouti.

Dá se pravá láska najít na internetu?

I v dnešní době se můžete s někým seznámit na ulici či v parku, ale moderní technologie postoupily natolik kupředu, že někteří už dávají přednost spíše seznámení online, než tváří v tvář. Jaké to má výhody či naopak nevýhody? Jak poznám, že to ten druhý se mnou myslí vážně, když ho nevidím, ale pouze čtu, co mi napsal? A pokud se nechceme seznámit na internetu, kde to tedy máme udělat?

Čtěte také

Proč vůbec potřebujeme mít někoho, s kým můžeme sdílet svůj život? A jak poznáme, že ten člověk, kterého jsme našli, je ten pravý? Ani při osobních setkáních, ani při těch internetových si jeden nikdy nemůže být jistý… Každý chce na svůj protějšek zapůsobit co nejlépe, sám sebe vykresluje v co nejlepším světle, čemu ale věřit?

Na všechny tyto otázky se autorka dokuseriálu Tereza Reková zeptala expertů na vztahy – lidí. Ti jsou pečlivě vybráni z různých generačních i sociálních skupin. Čtyřdílný seriál z rozličných úhlů zkoumá téma seznamování a randění (nejen) ve 21. století. Mezi řečníky jsou zástupci té nejmladší generace i té nejstarší.

Falešné profily na seznamkách

Jak se seznamují děti, které si s sebou ještě netáhnou velký nános očekávání, jak dvacetiletý student, který nikdy neměl holku, třicetiletý markeťák, čtyřicetiletá rozvedená podnikatelka, padesátiletá matka se čtyřmi dětmi, šedesátiletý byznysmen? Kde se tito lidé seznamují – na ulici, nebo ve swingers klubu?

Čtěte také

A jak na své randění vzpomíná devětadevadesátiletá žena, která využívala seznamku nikoliv na internetu, ale v novinách? Existovali už před padesáti lety podvodníci, jejichž novodobé verze brouzdají online vlnami dnes? A jak velké je vlastně riziko, že naletíme někomu, kdo nás jen tahá za nos a nemá čisté úmysly?

V posledních letech se na internetu vyrojilo mnoho případů, kdy si různí lidé zakládali falešné profily amerických vojáků, zahraničních doktorů či různých jiných lukrativních profesí a snažili se z opuštěných žen vylákat peníze. I této problematice se Tereza věnuje a přináší rozhovor s ženou, která má přímou zkušenost právě s jedním takzvaným americkým vojákem.

Seriál Máte vztah? A mohla bych ho vidět? se vysílá každé úterý v 18:00 na Dvojce. První díl s názvem Hledání bude po odvysílání 10.10. 2023 k online poslechu na webu Dvojky, na portále mujRozhlas nebo v podcastových aplikacích.

autor: Tereza Reková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.