Marta Vančurová a Vlastimil Harapes jsou Na větvi s Halinou Pawlowskou

20. leden 2020

Herečka Marta Vančurová a herec, tanečník, režisér a choreograf Vlastimil Harapes jsou hosty pořadu Českého rozhlasu Na větvi s Halinou v pondělí 20. ledna 2020 po 18. hodině. Jde o záznam přenosu z Lázní Bělohrad, kde se pravidelně koná talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů.

Marta Vančurová absolvovala roku 1972 DAMU a získala angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého. Od roku 1990 je členkou souboru Vinohradského divadla.

Její cesta k divadlu vedla přes Dětský rozhlasový sbor Bohumila Kulínského, kam od 10 let pravidelně docházela na zpěv. Režisér Josef Henke si jednou vybral tři jeho členky včetně Marty, aby mu zazpívaly v rozhlasové pohádce. Křehká Marta ho zaujala a pozval ji na natáčení rozhlasové hry Ingmara Bergmanna Malba na dřevě, kde se poprvé setkala s profesionálními herci.

Ve filmu začala účinkovat ještě během svého studia, její první rolí byla Zdena v experimentální hříčce Jiřího Suchého Nevěsta z roku 1970. Mezi její nejznámější filmové role patří Blanka v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 nebo maminka v Kachyňově přepisu povídky Oty Pavla Smrt krásných srnců z roku 1986.

Marta Vančurová

Životní roli vytvořila v Herzově dramatu Den pro mou lásku v roce 1976, kde ztvárnila postavu fotografky Marie, která se musí vyrovnat s tragickou smrtí malé dcerky a znovu nalézt vztah k manželovi.

Na 19. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 1974 byla oceněna Cenou za nejlepší ženský herecký výkon za roli ve filmu Milenci v roce jedna.

Ve volném čase se Marta Vančurová věnuje rodině či chalupaření, má vztah k bylinkám a přírodě vůbec.

Dlouholetý člen a sólista baletu Národního divadla v Praze Vlastimil Harapes účinkoval zhruba v 50 různých tanečních představeních naší první scény. Tanec také studoval v Rusku v Petrohradě v baletní škole Malého akademického divadla. Tančil na celé řadě světových baletních scén.

Vlastimil Harapes

Kromě toho se jedná také o úspěšného filmového herce, který si zahrál v celé řadě českých snímků. Například slavná Markéta Lazarová režiséra Františka Vláčila nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku režisérky Marie Poledňákové.

Roli prince ztvárnil v Herzově strašidelné pohádce Panna a netvor.

S Martou Vančurovou se setkali před kamerou v dramatu Juraje Herze Den pro mou lásku, kde ztvárnili manželský pár, který se musí vyrovnat se ztrátou malé dcery. Přátelí se dodnes a dokonce spolu nastudovali zájezdové představení o Sarah Bernhardové s názvem Poslední léto.

Halina Pawlowská

Spisovatelka, scenáristka, publicistka, vydavatelka, moderátorka Halina Pawlowská má jedinečný dar dělat z chyb přednosti a pohotově reagovat na poptávku trhu. Své kypré půvaby a šarm umocňuje nezaměnitelným humorem a odzbrojující sebeironií, pro kterou ji ženy milují a muži obdivují.

V talkshow Na větvi s Halinou přivítá vždy Halina Pawlowská dva hosty. Součástí pořadu bude také živý hudební doprovod.

Zažijte neopakovatelnou atmosféru přímo v sále spolu s námi. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače nebo přímo v Lázních Bělohrad.

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio

Související