Máme nástroj na učení robotů bez psaní počítačových kódů, prozrazuje Mejdrechová z RoboTwin

25. duben 2024

„Naše zařízení je zjednodušeně nástroj na učení robotů. Lidé tak teď můžou programovat roboty bez psaní kódů – stačí ukázat pohyb, který chci, aby robot po mně zopakoval. Zařízení pohyb zaznamená a vygeneruje pro robota program tak, aby se hýbal stejně, jak mu bylo ukázáno,“ popisuje zakladatelka start-upu RoboTwin Megi Mejdrechová v pořadu Hovory s inovátory.

„Senzory, které sledují pohyb, neumisťujeme přímo na člověka, ale většinou na nějaký výrobní nástroj, který má v ruce. Například při lakování drží člověk v ruce lakovací pistoli, na kterou dáme senzory – ve výsledku robot kopíruje lidský pohyb,“ dodává.

Čtěte také

Její nápad vznikl už při psaní diplomové práce. „Oslovila nás jedna firma, ale na začátku jsme s vedoucím diplomky tápali a hledali řešení, které existuje. Nenašli jsme nic, takže jsme šli do hloubky a zajímalo nás, proč je tady programování robota problém, který dosud nikdo nevyřešil,“ vypráví Mejdrechová.

„Myslím, že jsme objevili příčinu – všichni, kteří se pokoušeli stroje programovat, nevyužívali zkušenosti těch, kteří to až dosud ve fabrice dělali ručně. Proto jsme dali dělníky doprostřed procesu automatizace tak, aby nám sami řekli, jak to má v ideálním případě na konci procesu vypadat.“

Čtěte také

„Dělníci jsou ti, kteří nejlépe rozumí technologii, a tím pádem není nikdo lepší, kdo by to mohl naučit i robota,“ dodává dnes už absolventka Fakulty strojní ČVUT v Praze a zakladatelka RoboTwin.

Její nápad tak šel vlastně od akademického stolu přímo k zadavateli a do továrny. „V tom je potenciál mého řešení, protože to děláme úplně jinak. A ukazuje se, že to je něco, na co slyší i firmy,“ dodává inovátorka.

Na základě diplomové práce vznikl prototyp, ale Mejdrechová nechtěla, aby zůstalo jen u něj. Její cíl byl, aby se skutečně prosadil i do výroby. Našla si dva spolupracovníky a spolu se přihlásili do programu pro začínající týmy, které mají zajímavé nápady. „Od té doby fungujeme společně,“ usmívá se.

Megi Mejdrechová, tým Robotického vnímání CIIRC ČVUT

Megi Mejdrechová

  • absolventka Fakulty strojní ČVUT v Praze a výzkumnice v týmu robotického vnímání na CIIRC ČVUT,
  • držitelka prestižní ceny Wernera von Siemense 2020 v kategorii Průmysl 4.0,
  • zakladatelka start-upu RoboTwin, se kterým získává úspěchy napříč Evropou

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory s inovátory, které vysíláme každý čtvrtek. Ptá se Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související