Lolitu by měl Nabokov problém vydat i dneska

16. květen 2019
Liberatura

„Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.“ Kdo by neznal první slova slavného románu Vladimira Nabokova? Že tahle klasika nestárne, stvrzuje její další české vydání, které vyvolalo zájem větší než lecjaká horká knižní novinka. 

Od narození Vladimira Nabokova letos uplynulo 120 let a od prvního vydání jeho nejslavnějšího románu víc než šest dekád. Čím to, že Lolita dodnes vyvolává takové emoce a stále ji tak rádi čteme? „Vlastně mě to nepřekvapuje, že si ji každá další generace znova objeví. Velmi často je nějaká knížka něčím skandální, ale pak se ukáže, že ji spousta lidí ani nečetla, že žije jenom ten skandál. Lolita má to štěstí, že je navíc i čtená. Z mého pohledu je to jedna z nejživějších knížek Vladimira Nabokova, ty první dvě třetiny mají ohromný odpich,“ říká Martin Reiner, spisovatel, nakladatel a fanoušek nejen tohoto Nabokovova románu.

Když Vladimir Nabokov v 50. letech sháněl nakladatele, byl v Americe několikrát odmítnutý a nakonec se mu povedlo Lolitu poprvé vydat až v Paříži. I když od té doby uplynula spousta času a vyšlo nespočet dalších knih s obdobně výbušnou tematikou, Lolita by možná měla úplně stejné potíže i dnes. „Když se podíváte na kauzu Michaela Jacksona, tak vidíte, že tohle téma je pořád velice živé a citlivé, a to zvlášť v Americe. Umím si velmi snadno představit, že kdyby byla Lolita nový rukopis, stejně jako tehdy by i dnes velmi těžko hledala nakladatele,“ myslí si Martin Reiner. 

Poslechněte si rozhovor o románu Lolita Vladimira Nabokova, který teď nově vychází v dalším českém vydání.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka