Libor Dvořák: Ruskem obchází strašidlo mobilizace

13. září 2023

Zatímco válka na Ukrajině se střídavými úspěchy na obou stranách nevesele pokračuje a konce zatím není vidět, v Rusku sílí podezření, že úřady chystají novou masivní mobilizaci. Ta by podle některých pozorovatelů mohla propuknout po už právě skončených regionálních volbách, prý někdy kolem dvacátého.

Mimořádně pravděpodobnou ji činí čerstvé zprávy z některých regionů, kde se totálně hroutí nábor tzv. smluvních vojáků. Ten se totiž údajně nepodařilo splnit ani z poloviny.

Čtěte také

Na sociálních sítích a na telegram kanálu se dokonce objevila fotokopie rozkazu, podepsaného samotným ministrem obrany Šojguem, podle nějž měla nová vlna mobilizace začít 11. září. Pravost dokumentu se nepodařilo potvrdit, ale hlavně: nestalo se.

Šéf obranného výboru Státní dumy Kartapolov v rozhovoru pro ruská média označil zmíněnou fotokopii za fejk, který po ruských sociálních sítích rozšířily ukrajinské tajné služby. „Zatím druhé vlny mobilizace není zapotřebí, protože živě běží nábor smluvních vojáků,“ říká Kartapolov v rozporu s tím, co jsme právě konstatovali.

Zbraně ze Severní Koreje

Čtěte také

Podle nezávislých ruských pozorovatelů je však situace zcela jiná: vojáci naverbovaní v první mobilizační vlně jsou unavení, opotřebovaní a dožadují se vystřídání. Vše tedy bude záležet na dalším vývoji na frontě a zejména na tom, kolik bude mít ruská armáda padlých: když jich bude hodně, Putinovu režimu nezbude nic jiného než shánět nové živé vojáky.

Samotnému ruskému prezidentovi se do další vlny mobilizace jako do kroku velmi nepopulárního zřetelně nechce a není vyloučeno, že právě proto se rozhodl jednat se severokorejským diktátorem o dodávkách jeho zbraní.

Libor Dvořák

Ty sice živou sílu na frontě nenahradí, ale jako důležitý faktor opotřebovávací války mohou potřebu další mobilizační vlny docela významně oddálit. Ideálně tak, aby se mobilizovat muselo až po prezidentských volbách na jaře příštího roku.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.