Libor Dvořák: Novičok dokládá, že za útokem na Navalného je ruský stát

7. září 2020

Známý ruský pediatr a veřejný činitel doktor Leonid Rošal, jménem Národní lékařské komory Ruské federace, navrhl kolegům ve Spolkové lékařské komoře vytvoření společné rusko-německé odborné komise.

Ta by se zabývala příčinami „náhlého zdravotního kolapsu“ Alexeje Navalného. Hlavně mezi ruskými liberály tato iniciativa vyvolala bouři nevole.

Čtěte také

Leonid Rošal je člověk v ruském prostoru jistě nepřehlédnutelný: na počátku tohoto století se například podílel na vyjednávání s čečenskými teroristy. Třeba při jejich brutálních akcích v moskevském Divadle na Dubrovce či v beslanské škole. V roce 2015 se zase v zájmu tamních dětí domáhal ukončení bojů na východní Ukrajině.

Na druhé straně ovšem tento významný sovětský a ruský dětský chirurg většinou vystupuje jako jistý umírněný hlas režimu. Do této role se vmanévroval i tentokrát: Rošal netvrdí, že opoziční politik, přinejmenším na ruském území, otráven rozhodně nebyl, ale domáhá se debaty o něčem, co je už pár dní dobře známé a jisté – Alexej Navalnyj se stal obětí travičského útoku.

Všechny odpovědi máme

Jako jedna z prvních se ozvala Navalného žena Julie, která nejhorší okamžiky strávila po boku svého muže.

Čtěte také

Ta na své instagramové stránce píše: „Zaprvé je, drahý pane doktore, docela dobře možné, že nesledujete zpravodajství, protože vývoj manželových potíží je evidentní – byla to otrava jedovatou látkou a v omské nemocnici to moc dobře věděli… Vy sám, doktore Rošale, mému muži jakožto pediatr pomoci rozhodně nemůžete. A nejspíš ani nechcete. A pak – veškerá vaše veřejná činnost z posledních let mi nedává ani tu nejmenší možnost vám důvěřovat a vážit si vás. Nechováte se jako lékař, ale jako hlásná trouba státu. Vy nechcete pomoci nemocnému, na kterého kašlete, ale jen se snažíte z německých kolegů vymámit informace. A vysloužit si chválu ruských mocných.“

K Julii Navalné se na Facebooku přidává i známý ruský traumatolog Andrej Volna, který upozorňuje na několik důležitých faktů.

Především by třeba stačilo zjistit, co posádku první pomoci přimělo k tomu, aby pacientovi rovnou aplikovali atropin? Proč se lékař na příjmu omské nemocnice rozhodl Navalného poslat rovnou na toxikologii? Proč byl do Omsku z Moskvy vyslán reanimatolog, který ovšem pak na dálku celou noc konzultoval s moskevskými toxikology? A jaké dávky atropinu Navalnyj v Omsku dostával, což je také velmi důležitý indikátor.

Libor Dvořák

Své úvahy doktor Volna uzavírá takto: „Pokud budeme znát odpovědi na tyto otázky – a na to stačí několik hodin – nejspíš nebude třeba zbytečně obtěžovat naše německé kolegy. Protože všechny odpovědi máme tady, doktore Rošale. V Omsku. V Moskvě. A ne v Berlíně.“

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio